Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kell-e figyelmeztetni felmondás előtt a munkavállalót?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 19. csütörtök, 12:37

Ez a kérdés sokszor merül fel, amikor az a bizonyos utolsó csepp is a pohárba kerül. Lehet-e szabályos a felmondás, ha előtte soha nem kapott figyelmeztetést a munkavállaló? – írja a munkajog.hu.

   A munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása határozatlan idejű munkaviszonyban a munkáltatói felmondás egyik lehetséges indoka. Ha a munkavállaló lényeges kötelezettségét jelentős mértékben szegi meg, súlyos gondatlansággal vagy szándékosan, akkor azonnali hatályú felmondásnak is helye lehet.
 
  Tipikus magatartásbeli felmondási okok, ha a munkavállaló rendszeresen késik, alkoholos állapotban jelenik meg, vagy munkaidőben fogyaszt alkoholt, összeférhetetlenül viselkedik a kollégáival, modortalan az ügyfelekkel, és még sorolhatnánk. A legtöbb ilyen esetben a munkáltató az első vétségnél még nem gondol a munkaviszony megszüntetésére. Ha azonban az esemény ismétlődik, előbb utóbb megérik a helyzet a drasztikusabb intézkedésekre. De vajon élhet-e a munkáltató magabiztosan a felmondással, ha formális (írásos) előzménye még soha nem volt a munkavállaló kötelezettségszegésének?
 
   A Munka Törvénykönyve sehol nem írja elő, hogy ilyen esetben csak figyelmeztetés(ek) után lehetne megszüntetni a munkaviszonyt. A gyakorlatban élő népmesei elem, miszerint csak három figyelmeztetést követően szabályos a (rendkívüli) felmondás, így minden alapot nélkülöz. Ilyen követelményt a bírói gyakorlat sem támasztott. Esetleg kollektív szerződés kötelezetheti arra a munkáltatót, hogy az első elkövetésekre csak szolidabb eszközökkel reagálhat.
 
  Ebből azonban nem következik, hogy a munkavállaló figyelmeztetése felesleges lenne. Komoly szerepe lehet abban, hogy a munkaviszony megszüntetésének előzményeit bizonyítsa. A megelőző időszakból származó írásbeli figyelmeztetésekkel ugyanis könnyen tudja bizonyítani a munkáltató, hogy a munkavállaló nem egyszer követte el a felmondásban hivatkozott kötelezettségszegést, és ezzel szembesítették is.
 
   Éppen ezért célszerű a figyelmeztetést írásba foglalni, vagy legalább jegyzőkönyvet (némi eufémizmussal: emlékeztetőt) felvenni a beszélgetésről, amelynek során a munkavállalóval közlik a magatartásával szembeni kifogásokat. Nem többoldalas jelentésekre van szükség, csak egy rövid tárgyszerű leírásra, amely rögzíti, hogy a munkáltató milyen észrevételeket tett, és erre mi volt a munkavállaló válasza. A dokumentum rögzítse a pontos keltezést és a jelenlévők aláírását is. Természetesen a munkavállaló „priuszát” más bizonyítási eszközökkel is lehet igazolni (pl. tanúkkal), ha írásos figyelmeztetés nem áll rendelkezésre.
 
  Persze a munkavállaló tud olyan magatartást tanúsítani, amely minden előzmény nélkül vastagon megalapoz akár egy azonnali hatályú felmondást is. A kollégák sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény, részeg károkozás vagy a munkahelyen kábítószer terjesztése esetén senkinek nem jutna eszébe a felmondás előtt terhelő előzményeket keresni a személyi anyagban. Egyetlen alkalommal elkövetett kötelezettségszegés is lehet tehát okszerű indoka a munkaviszony megszüntetésének, akár rendkívüli felmondásnál.
 
   Végül, emlékeztetni kell a kétszeres értékelés tilalmára. A Munka Törvénykönyve szerint, hátrányos jogkövetkezmény nem állapítható meg olyan kötelezettségszegés miatt, amelyet a munkáltató a munkaviszony megszüntetésének indokaként is megjelöl. Nem lehet tehát ugyanazért a cselekményért figyelmeztetni és felmondani is. Az utóbbi intézkedéshez valamilyen többlet tényállás is kell még (pl. a munkavállaló a kifogásolt magatartást a figyelmeztetés után, annak ellenére is folytatta).
 
  Összegezve, nem téved a jogellenesség útjára a munkáltató, ha a munkavállaló magatartására alapozott felmondás esetén nem tud meglobogtatni a felmondás közlése előtt kelt figyelmeztetéseket. Egy esetleges jogvitában viszont biztosan kényelmesebb annak a munkáltatónak a pozíciója, akinek ezek a bizonyítékok is rendelkezésére állnak.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kell-e figyelmeztetni felmondás előtt a munkavállalót?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector