Startlaphoz Csatlakozz!

Elfogadták a szakképzés átalakítására vonatkozó stratégiai dokumentumot

A tanulók harmada lemorzsolódik a szakiskolákból

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 19. csütörtök, 17:12

A kormány elfogadta a szakképzés átalakítására vonatkozó stratégiai dokumentumot, amely bírálja az Orbán-kormány eddigi lépéseit. Ennek ellenére nyoma sincs érdemi változásnak. Az egyeztetés a szakmai partnerekkel ezúttal is elmaradt – írja a Népszabadság.

  A kormány tárgyalta és elfogadta A szakképzés a gazdaság szolgálatában című koncepciót, amelyet Czomba Sándor képzésért is felelős államtitkársága készített a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Népszabadság birtokában lévő dokumentum 2020-ig határozza meg a szakképzési rendszer irányát és a tervezett intézkedéseket. A lapunk által megkérdezett szakértők azt állítják, hogy az anyag mindenféle egyeztetés nélkül került a kormány elé.
 
  Ezt nem cáfolja a dokumentum zavarossága. A bevezető helyzetértékelésből például kiderül, hogy az NGM-ben vannak olyanok, akik szerint az elmúlt négy év szakképzési és köznevelési politikája messze nem volt olyan diadalmenet, mint amilyennek Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs gépezete láttatni akarja. Kritikusan szólnak a koncepció készítői például „az alapfokon megszerezhető kompetenciákról”. Ez azért érdekes, mert a mértékadó kutatóintézetek közgazdászai, oktatási szakértői 2010-től folyamatosan jelezték, hogy az átalakítás iránya rossz, de a kormány lesöpörte a kritikus hangokat. Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének egyetértésével áterőltette a szakképzési „reformokat”. „A 2011-ben megindult átalakulás ellenére a tanulók harmada még mindig lemorzsolódik a szakiskolákból, mert az általános iskolából alapkompetenciákkal sem rendelkező tanulók nagyszámban lépnek be a szakképzésbe” – áll az anyagban. Hozzáteszik, hogy emiatt sem áll a vállalkozások rendelkezésére megfelelő szakképzett munkaerő. „Ennek a problémának a figyelmen kívül hagyása, a megoldás késleltetése hosszú távon rendkívül súlyos gazdasági és társadalmi következményeket okoz” – áll a dokumentumban.
 
   Ennek fényében érdemes visszatekinteni 2011-re, a köznevelést és a szakképzést szabályozó törvény megalkotásának idejére, amikor még a Fidesz oktatáshoz értő politikusai is jelezték: baj lesz. Csak egy példa: a közismereti tárgyak minimálisra csökkentésével a kormány gyakorlatilag elvette a szakképzésbe beiratkozóktól annak esélyét, hogy hosszú távon megkapaszkodhassanak a munkaerőpiacon. A koncepcióban ezért nagy hangsúlyt fektetnének arra, hogy „a szakképzésben magas arányban tanuló hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulói csoportokra tekintettel alapvető fontosságú, a hátránykompenzációt szolgáló szerkezeti, pedagógiai, módszertani, intézményfejlesztési szükségleteket kezelje a rendszer”.
 
   Az anyag kritikusan szól a tankötelezettségi korhatárról is. „A meghosszabbított képzési idő a tankötelezettségi korhatár átgondolását teszi szükségességé, tekintettel a lemorzsolódás fentebb kifejtett okaira és tendenciáira, a szakképzésben tanulók társadalmi-gazdasági hátterére” – szögezi le a stratégia. Igaz, ebből következően – hiszen a kormány elfogadta az anyagot – vissza kellene emelni a tankötelezettség korhatárát.
 
   Ennek azonban semmi nyoma. Kérdés, mennyire vehető komolyan így a szakképzési dokumentum, amelyben a szakközépiskolát szakgimnáziummá, a szakiskolát pedig szakközépiskolává nevezik át. Ez azt a célt szolgálja, hogy nem csökken az érettségit adó iskolába lépő beiskolázottak száma.
 
   Ennek a koncepciónak a nyomán született az a kormányhatározat, amelyről korábban azt írtuk: a Varga Mihály vezette tárcának összhangba kell hoznia a munkaerőpiac elvárásaival a szakképzés irányait. A határidő szűk, a szakképző iskolákat az NGM alá kell rendelni a Klebelsberg Intézményfenntartótól. Az ennek feltételeit meghatározó kormányrendelet-tervezetet február 28-ig kell a kormány elé terjeszteni.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tanulók harmada lemorzsolódik a szakiskolákból.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector