Startlaphoz Csatlakozz!

Csaknem felére csökkent a táppénzt igénybe vevők és a táppénzen töltött napok száma

Spórolásból és félelemből nem maradunk otthon betegen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 20. péntek, 11:53

Kilenc év alatt csaknem felére csökkent a táppénzt igénybe vevők és a táppénzen töltött napok száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adatsorából. A trendet vélhetően nem a népegészségügyi adatok javulása, hanem a táppénzszabályok folyamatos szigorítása és a dolgozók munkanélküliségtől vakló félelme magyarázza – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   Táppénz 2005-2013 címmel közölt tanulságos elemzést honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
  A statisztikusok a társadalombiztosítás vonatkozó fogalmainak definiálásán túl felidézték azt az „ökölszabályt”, amely szerint a keresőképtelenség első 15 napjára nem táppénzt, hanem betegszabadságot kap az arra jogosult, alkalmazásban álló munkavállaló, aminek költségét nem a társadalombiztosítás, hanem a munkaadó állja.
 
Költségvetési kényszerpálya
 
  Szintén emlékeztettek, hogy a táppénzt kifizető Egészségbiztosítási Alap egyenlege 2003-ban mint 300 milliárd forintos hiányt mutatott, ami 2004-ben és 2005-ben tovább nőtt, így a fenntarthatóság érdekében azóta folyamatosan szigorították a táppénz igénybevételének lehetőségét és összegét meghatározó szabályokat.
 
   Adatsoruk értékelését megnehezíti, hogy 2005–2013 között 45-ször változott a vonatkozó törvény – írják a statisztikusok, akik enne ellenére világos összefüggéseket tártak fel.
 


  Összességében elmondható, hogy a vizsgált 9 év alatt a táppénzen lévők napi átlagos száma 102 ezer főről 54 ezer főre, a táppénz-megállapítások száma pedig 1 millió 252 ezerről 825 ezerre csökkent, míg a táppénzes napok száma 37 millióról 20 millióra mérséklődött.
 
Spórolás és félelem az adatsor mögött
 
  A táppénz iránti „érdeklődés” trendszerűen először 2007-ben csappant meg, amikor a biztosítási jogviszony megszűnését követően igényelhető passzív táppénz időtartama 90 napról 45 napra csökkent. A következő törés 2010-ben történt, nagyrészt a 2009 augusztusában bevezetett új szabályozás nyomán, amikor is a táppénz összege a naptári napi átlagjövedelem 70 százaléka helyett annak 60 százalékára (kórházi ellátásnál 60 helyett 50 százalékára) csökkent, ezen túl pedig 30 napra mérsékelték a passzív táppénz lehetséges időtartamát.
 
  A táppénz igénybevételének egyenletes, nagymértékű csökkenése 2012-ig folytatódott, miután 2011 májusában a táppénz maximális összegét a felére csökkentették, 2011 júliusában pedig eltörölték a passzív táppénzt.
 
   A szabályok folyamatos szigorítása nyomán az 1 hónapnál tovább tartó esetek száma és aránya is évről évre csökkent, a rövid, 1–6 napig tartó táppénzes esetek aránya folyamatosan nőtt, 2013-ra az összes eset 45 százalékát tette ki.
 
   „A tendenciában tükröződik a munkavállalóknak az a törekvése, hogy minél kevesebb időt töltsenek táppénzen. A táppénz összegét jelentősen csökkentő szabályozások, a munka elvesztésétől való félelem, illetve a helyettesítés megoldatlansága miatt a dolgozók hajlamosabbak lehetnek a táppénzes állomány helyett rendes szabadságukat felhasználni, vagy betegen is munkába állni.” - értékeli az adatsort a KSH.
 
Inkább férfiakat ér baleset
 
  Az adatsorból kiderül még, hogy a férfiakhoz képest a nők 40–56 százalékkal többször voltak táppénzen, leginkább beteg gyermekük ápolása miatt, ugyanis tízből kilencszer az anya maradt otthon ilyenkor.
 
   Ezzel szemben a férfiak jóval többször váltak keresőképtelenné üzemi vagy egyéb baleset következtében: nagyjából kétszer annyi férfit vettek táppénzes állományba emiatt, mint nőt.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Spórolásból és félelemből nem maradunk otthon betegen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector