Startlaphoz Csatlakozz!

A törvény nem határozza meg a segítő családtag fogalmát

A kormány nem kivételez, marad a szigorú zárva tartás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 20. péntek, 13:07

 Mégsem könnyít a boltosok dolgán a kormány, nem ad semmilyen további felmentést a zárva tartás alól. Így a piacok és a belvárosi boltok kivételével csak az az üzlet lehet majd nyitva vasárnap, illetve éjjel, ahol a tulajdonos vagy segítő családtagja szolgál ki. Nincs olyan érvényben lévő szabály, amely leírná, ki minősül ez utóbbinak – írja a Világgazdaság.

   Nem lesz új kivétel, a vasárnapi zárvatartási törvény szabályai lépnek hatályba március 15-én – döntött szerdai ülésén kormány. Kovács Zoltán kormányszóvivő az ülést követően azt közölte az MTI-vel, hogy a kabinet „egyelőre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére”.
 
  Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ az illetékesektől, mit jelent a nyilatkozat „egyelőre” kitétele, vagyis mikor foglalkozhat a kabinet ismét a kivételekkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont úgy pontosította a nyilatkozatot a Világgazdaságnak, hogy a kormány egyáltalán nem alkot rendeletet. Ez érthető: a törvény ugyanis egyértelműen arra ad felhatalmazást a kormánynak, hogy az ott szabályozottól eltérő nyitva tartásra, vagyis a könnyítésre alkosson rendeletet, amennyiben azt idegenforgalmi vagy gazdasági szempontból szükségesnek látná.
 
   Most azonban nem látja, amit igencsak sajnált Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte ugyanis a rendelet tervezetével – az eddigi információk alapján – a nemzetgazdasági tárca ott próbált enyhíteni a vasárnapi zárva tartás szabályain, ahol a legtöbb feszültség várható.
 
  A törvény értelmében eleve megússzák a szigorítást a belváros üzletei (mert világörökségvédelmi területen működnek), a piacokon lévő kereskedők, valamint a pályaudvarokon, reptereken, szállodákban és fürdőkben, a kórházakban működő boltok és a benzinkutak. Vasárnap délelőtt nyitva lehetnek még a pékek és az újságosok, valamint a virágárusok is.
 
   A többi kereskedő esetén vasárnap, valamint éjjelenként csak azok a 200 négyzetméternél kisebb üzletek lehetnek nyitva, ahol a tulajdonos vagy segítő családtagja szolgál ki. A rendelet a korábban kiszivárgott tervezet szerint a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Tisza-tó partján főszezonban enyhítette volna a tulajdonosi jelenlétet megkövetelő szabályt – egy tulajdonosra négy alkalmazott juthatott volna –, és ugyanilyen követelményt állapított volna meg az éjjeli nyitva tartás esetén.
 
  Ez utóbbi esélyt jelentett arra, hogy a nagyobb éjjel-nappalik is nyitva legyenek, vagy találni lehessen nagyobb választékú élelmiszerboltot nyitva este tíz után is. Vámos György szerint leginkább a turisztikai területeken jelent majd mindez gondot. Emiatt nemcsak az ide látogató külföldiek szemében esik Magyarország turisztikai vonzereje, de az üdülő magyar családoknak is nehézséget okoz, ha vasárnap nem tudnak vásárolni – mondja a főtitkár, aki szerint az is elképzelhető, hogy amíg olcsó a benzin, a magyarok egy részének szemében akár ez is növelheti a horvát tengerpart vonzerejét, hiszen ott vasárnap is minden nyitva lehet.
 
Nincs már segítő családtag
 
   A kormányrendelet a korábbi remények szerint helyre tehetett volna néhány szabályozási problémát is. A segítő családtag ügye például most, az enyhítések eltörlésével vált kulcskérdéssé, hiszen az enyhítések nélkül csak ők és a tulajdonosok szolgálhatnak majd ki alapesetben a zárva tartási időszakban. Csakhogy amíg a törvény részletesen leírja ki minősül tulajdonosnak, a segítő családtag fogalmát nem határozza meg. Ez ma egyetlen érvényes jogszabályban sincs benne: 2012-től ugyanis a Fidesz-kormány megszüntette a kategóriát. Anno a segítő családtag az a közeli hozzátartozó (házas- vagy élettárs, és egyenes ágbeli rokon), volt, aki a pénzért dolgozott az üzletben – elvben ma is ebből lehet kiindulni, csakhogy jogszabály híján ezt egyetlen hatóság se követelheti meg. Ma ugyanis nincs érvényes leírás, így az vitás kérdés lehet majd, hogy az üzletben dolgozó unokatestvérek és másod-unokatestvérek családtagnak minősülnek-e, ha segítenek vasárnap.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kormány nem kivételez, marad a szigorú zárva tartás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector