Startlaphoz Csatlakozz!

Központi Statisztikai Hivatal:

Magasak voltak a múlt évi prémiumok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 21. szombat, 12:50

Tavaly decemberben - a gyakorlatilag inflációmentes környezetben - patakokban dőlt a pénz egyes munkavállalókhoz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai szerint 2014 utolsó hónapjában a nemzetgazdaságban 6,7 százalékkal emelkedtek a bérek, ez a nettó reálbérek 7,7 százalékos bővülését hozta magával – írja a Népszava.

   A leginkább nagyvonalúak a költségvetési szervek voltak, ahol 8,6 százalékos bérnövekedést mértek a statisztikusok, a versenyszférában pedig 5,6 százalékot, az előző esztendő azonos időszakához képest. Az elmúlt évben egyébként 3 százalékkal emelkedtek a keresetek, a gyakorlatilag 0 infláció miatt a reálbérek is hozzávetőleg ennyivel lettek nagyobbak.
 
  Közismert, hogy az év végi prémiumokat szinte mindenütt decemberben osztják. A statisztikusok kiszámolták a jutalmak nélkül is a decemberi jövedelemkiáramlást, így 4,5 százalékos növekedést tudtak kimutatni.
 
   Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatok ismeretében megállapította, hogy kétségtelenül nőtt Magyarországon a háztartások vásárlóereje. Azonban néhány részadatra is felhívta a figyelmet: a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 4,3 százalékkal 252,7 ezer forintra nőttek, miközben a költségvetési szektorban mindössze 1,2 százalékos volt a növekedés, így az átlagos havi bruttó fizetés a múlt év egészében közel 210 ezer forint volt. Ha azonban a közfoglalkoztatottak nélkül nézzük a költségvetési béreket az látszik, hogy az átlagos 3 százalék duplájával nőttek a fizetések: 5,9 százalékkal 241 ezer forintra.
 
   A szakember szerint a múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a bérek alakulásában. Összességben a tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedés várható, és mivel az infláció az idén is 0 százalék körüli szinten maradhat, a reálbérek idén szintén nagyjából ilyen mértékben növekedhetnek.

Forrás: Népszava
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magasak voltak a múlt évi prémiumok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector