Startlaphoz Csatlakozz!

A jogszabályban óriásiak a kiskapuk

Online zavar a vasárnapi zárva tartásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 23. hétfő, 12:22

Néhány kereskedő várta, de nem ad ki a kormány a vasárnapi zárva tartás részleteit tisztázó rendeletet sem. Maradnak a törvény szigorú rendelkezései, és egyelőre az üzletek is óvatosak a kormánnyal: a hétvégi házhoz szállításról nagyjából lemondtak, pedig a jogszabályban óriásiak a kiskapuk – olvasható a Világgazdaságban.

  „A kormány úgy döntött, nem alkot rendeletet és így nem bővül tovább a kivételek köre. A vasárnapi pihenőnapra vonatkozó törvény március 15-én hatályba lép.” – egyértelműsítette Világgazdaság kérdésére válaszolva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy milyen jogszabályokból kell kiindulni a kereskedőknek három hét múlva. Néhány boltos még a kabinet múlt heti ülése után is reménykedett abban, hogy valami eligazítás csak megjelenik, lesz végrehajtási rendelet, amely a részleteket pontosítja, ha nem enged is több kívételt.
 
  A kereskedők most kénytelenek alaposabban megismerkedni a törvény szövegével, feltéve, ha nyitva lennének a zárvatartás hivatalos idejében, vagyis hétköznap 22 óra után, illetve vasárnaponként. A jogszabály az üzlethelyiségeknél viszonylag egyértelműen fogalmaz: ha a tulajdonos szolgál ki és az üzlet nem nagyobb kétszáz négyzetméternél, akkor nyitva lehet lenni . Alkalmazott nem lehet a boltban, csak “segítő családtag”, ám az már nem derül ki sehonnan, hogy ki minősül ilyennek. A fogalmat meghatározó szabályt ugyanis 2012-ben egy szigorító adócsomag kivette a magyar jogrendből.
 
   Még nagyobb a zűrzavar az online kereskedőknél. A kormányzat mindezek alapján úgy értelmezte a jogszabályt, hogy vasárnap és éjjel az online felületeket ugyan nyitva lehet tartani, de a megrendelést a zárvatartási időszakon belül nem lehet kiszállítani. Az álláspontot korábban vitatták többen is, hiszen ez alapján a futárszolgálatokat is szabályozná a kormányzat. A kereskedők azonban tudomásunk szerint nem vitatkoztak tovább: ma már nem tervezi senki, hogy bevezetné a vasárnapi házhozszállítást.
 
  Ez nem nagy vállalás, hiszen a legtöbb online üzlet eddig is munkanapokon vitt ki bármit is – egyedül a Tescónál  volt elérhető vasárnap is a házhozszállítás. A cégnél jelenleg március 14-ig lehet foglalni időpontokat, de úgy hallani: a társaság azt követően nem szállít majd házhoz vasárnap. A többi vállalkozás sem. Inkább úgy próbálják a vasárnap megnyíló piacot megszerezni, hogy felgyorsítják a feldolgozást: a hétvégén kiszemelt áru eddig jó, ha kedden odaért a megrendelőhöz, most az a cél, hogy már hétfőn ki tudják vinni.
 
   Pedig a törvény simán megkerülhető volna. Az NGM szerint ugyanis azok kiszállíthatnak a zárvatartási időszakban, amelyek nyitva lehetnek. Ezek a benzinkutak, a piacokon áruló cégek és a világörökségi területen működő boltok. Utóbbi – mint már megírtuk  – a teljes belvárost is jelenti. Vagyis: azok a szerencsés virtuális üzletek, amelyek raktára piacon vagy a belváros egy pincéjében van, kiszállíthatnak vasárnap is, ugyanúgy, ahogyan az ottani élelmiszerboltok is.De miután világörökségi terület Hollókő, az Aggteleki-karszt, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Puszta (K-kultúrtáj), a Fertő-tó, valamint a Tokaj-hegyaljai borvidék is, elég jó országos hálózatot lehet létrehozni ezeken a területeken.

Forrás: Világgazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Online zavar a vasárnapi zárva tartásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector