Startlaphoz Csatlakozz!

Hiába keresett szakember valaki, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte

Top 10: ezek a legkeresettebb szakmák most Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 23. hétfő, 13:04

Bár tavaly nőttek az átlagkeresetek, még mindig vannak olyan szakmák, melyekben igen alacsony a fizetés. Még akkor is, ha egyébként olyan szakmákról van szó, ahová egyre több szakemberre van szükség – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

  Hiába keresett szakember valaki, és válogathat számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár. Az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) top 10-es, keresett szakmákat összesítő listájában egyedül az értékesítők azok, akik magas fizetést visznek haza, átlagosan madnem nettó 300 ezer forintot. Azonban például az egyéb szolgáltatás kategóriához tartozó szakmákban már csak 118 516 forint, a vendéglátásban pedig csak 100 322 forintot visznek haza átlagosan.

   A legkeresettebb foglalkozás-csoportok, szakmák Magyarországon az EURES 2014-es adatai szerint

1. Üzemi és gyári gépkezelő
2. Értékesítés
3. Szociális - egészségügyi szolgálat
4. Vendéglátás
5. Takarítás, otthoni kisegítők
6. Teherautó sofőr
8. Bányászat, kőfejtés
9. Egyéb szolgáltatás
10. Targoncakezelő

   Európában nagyon más a helyzet a munkaerőpiacon. Ott a legkeresettebb szakmák a 2014-es adatok szerint:

1. Szociális - egészségügyi szolgálat
2. Technikusok és segédmunkások
3. Egyéb szolgáltatás
4. Értékesítés
5. Kézművesek, kisiparosok
6. Banki alkalmazottak
7. Elektronikai és telekommunikációs szerelők
8. Vendéglátás
9. Üzemi és gyári gépkezelő
10. Információ és kommunikáció-technológiai szakemberek

  A kereslet azonban látványosan nem találkozik a kínálattal: 2014-ben a legtöbb álláskereső Magyarországon olyan, szakképzettséget nem igénylő munkakörben volt, mint a bolti eladó, az adminisztrátor, mechanikai rendszerek összeszerelését végző gyári munkás, a teherautósofőr, és a lakatos.



   A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az elmúlt évben Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében volt a legtöbb betöltetlen állás, 10-ből 6-7. Ezzel szemben a legtöbb betöltött állás, 10-ből 9 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt. Átlagosan majdnem 75 ezer ember regisztrált álláskeresőként havonta az NFSZ-hez.
 
Ehhez képest a keresetek
 
   Három százalékkal nőttek az átlagkeresetek az elmúlt évben a KSH összesítése szerint. A nettó átlagkereset 155 700 forint, a fizikai foglalkozásúaké 106 300 forint, a szellemi foglalkoztatásúaké pedig 210 900 forint volt. A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás foglalkoztatottjai (nettó 93 698 forint), a vendéglátással, szálláshely értékesítéssel foglalkozók (100 322 forint), a mezőgazdaságban (117 973) dolgozók vitték haza.
 
  A nettó át­lag­ke­resetek a pénzügyi, bizto­sí­tási tevékenység gazdasági ágban voltak a legma­ga­sab­bak (317 733 forint), ezt követte az in­formáció és kom­mu­­ni­ká­ció (294 245 forint), majd az energiaipar (vil­la­mos­ener­gia­, gáz­, gőz­el­látás, légkondi­cio­nálás) kö­vette (276 812 forint). Kiugróan magas fizetést kaptak a kokszgyártás és kőolajfeldolgozás alkalmazottai is (409 005 forint).
 
Forrás: Pénzcentrum

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Top 10: ezek a legkeresettebb szakmák most Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector