Startlaphoz Csatlakozz!

Nem bővül a kivételek köre

A szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot vasárnapra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 08:43

A Metro áruházaknak is biztosan be kell majd zárniuk vasárnap, de aki nyitva tarthat, annak mégsem lesz extra bérpótlék - derül ki a legfrisebb, a kereskedelmi törvényt módosító javaslatból. Az eddig engedékenynek tünő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban máshogy is szigorítaná a jogszabályt, amelyről mégis kiad rendeletet. Igaz, ebben nem tudni, mi lehet – írja a Világgazdaság.
  
   A tárca csütörtöki közlésével szemben („a kormány úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet”) kedden már azt válaszolta lapunk kérdésére, hogy „lesz rendelet”. Ennek megalkotására a törvény 8. paragrafusa ad a kabinetnek felhatalmazást – írták. A paragrafus szerint a kormány azt határozhatja meg, mi alapján, milyen eljárásban lehet felmentést adni a pár hét múlva életbe lépő zárva tartási kötelem alól. A rendeletben így csak annyit írhatnak le, hogy nincs olyan körülmény, indok, amely eltérést engedne. Másra azért nincs mód, mert a törvény szerint a nem szabályozott egyéb esetekben a kereskedelmi törvény nyitva tartásról szóló pontja az irányadó. Az NGM arra a kérdésünkre, mi lehet pontosan a rendelet tartalma csak annyit írt: „azt fogjuk megerősíteni, hogy nem bővül a kivételek köre.” Ez alapján – hacsak az álláspont nem változik – nem valószínű, hogy egyéb kérdésekre kitérnének. Pedig a szakma várna egy olyan alsóbbrendű szabályozást, amely segít eligazodni a törvény ma még kétséges pontjai között. Ilyen például a vasárnapi kiszállítás kérdése vagy a „segítő családtag” meghatározása: előbbi vitatott korlátozást jelent, utóbbi pedig nincs benne a magyar jogrendben.
 
   A pontosításokra a törvény módosítása adna lehetőséget – arra a kérdésünkre, hogy ezt tervezik-e a tárca csak annyit írt: „amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja”. Miután a jelenlegi szabályozás szerint a világörökségi területekre (a piacokhoz hasonlóan) a zárva tartási előírás nem vonatkozik, 0-24 órában lehet majd kereskedni – és az ottani boltokból házhozszállítani – a teljes budapesti belvárosban, valamint a Fertő-tó és a Tokaj-hegyaljai borvidék településein.
 
   Az NGM szigorítási vágya azonban nem látszik teljesülni. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa ugyan benyújtott tegnap a témában egy törvényjavaslatot, de ebben a fent említett kitétel nem szerepel. A két paragrafusból álló indítvány szerint a zárvatartási törvény a kis– és nagykereskedelmet együtt folytató üzletre (a METRO lánc tagjaira) is vonatkozik majd. Ezen kívül átírnák a Munka Törvénykönyve vasárnapi foglalkoztatásra szóló szabályait, de nem változtatának érdemben a mai helyzeten. Vagyis – a szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben – nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot. Ez a helyzet a belvárosi üzleteknek lesz kedvező.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot vasárnapra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector