Startlaphoz Csatlakozz!

Először egyenlő hozzáférést kellene biztosítani az egészségügyi ellátásokhoz

Nem mindenkinek éri meg lemondani a hálapénzről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 10:10

 A hálapénzes szakmákban szinte bizonyosan nem érné meg az orvosoknak, ha a béremelésért cserébe vállalnák, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát – mondják a Világgazdaság által megkérdezettek szakemberek. Pedig az egészségügyi kormányzat ezt várná el, és hogy itthon maradjanak a doktorok közalkalmazottként. Zombor Gábor államtitkár részleteket nem árult el, így csak ennyit tudni, illetve hogy március 31-ig a kormány elé kell vinni az újabb bérrendezési javaslatot.

   A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint az orvoskar egyik feltételt sem fogja vállalni. A Magyar Rezidens Szövetség a röghöz kötést utasítja el teljes egészében. Dénes Tamás elnök emlékeztetett rá, hogy a szakorvosi ösztöndíj először éppen ezért végződött kudarccal. Azt a kitételt, hogy nem fogadnak el hálapénzt, a rezidensek most is támogatják, ha ezzel egy időben a szakorvosok bére nettó 100, az adjunktusoké 150 ezer, míg a főorvosoké 200 ezer forinttal emelkedik, és a kormány rögtön melléteszi a fizetésemelések folytatására tett vállalásait is.
 
  Kovácsy Zsombor orvos, jogász szerint ugyan örvendetes, ha az orvosok bére növekszik, és a paraszolvencia elleni közdelem is fontos, de a hálapénz megszüntetésének van a tervezettnél célravezetőbb módja is. Először is egyenlő hozzáférést kellene biztosítani az egészségügyi ellátásokhoz, mert jelenleg a betegek döntően a biztonságukat akarják megvásárolni a paraszolvenciával egy bizonytalan rendszerben. Másrészt – szemben a jelenlegi törekvésekkel – legálisan lehetővé tenni a fizetős szolgáltatásokat az állami egészségügyben. Harmadrészt olyan felvilágosító kampányokat indítani, amelyek egyértelművé teszik, hogy a hálapénz rendszere korrupció. Csupán a szerződéstől várni azonban a paraszolvencia megszűnését olyan, mintha a bűvös kockának csak az egyik oldalát raknánk ki, és azt várnánk, hogy közben a többi magától kijön – fogalmazott.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem mindenkinek éri meg lemondani a hálapénzről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector