Startlaphoz Csatlakozz!

Egy külföldi munkaadó is meg tudja majd ítélni egy magyar diploma értékét

Elfogadták a Magyar Képesítési Keretrendszerről szóló jelentést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 10:51

A jelentés célja, hogy átláthatóvá és összehasonlíthatóvá váljanak az egyes országokban megszerezhető képesítések. Elfogadásával az oktatásért felelős három ágazat - a felsőoktatás, a szak- és felnőttképzés, valamint köznevelés - hétéves közös munkája zárult le.

   Az Európai Képesítési Keretrendszert (EKKR) felügyelő tanácsadó testület elfogadta a Magyar Képesítési Keretrendszerről szóló jelentést - jelentette be a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kedden Budapesten.

   Maruzsa Zoltán elmondta: 2008-ban európai uniós ajánlás kérte az unió tagállamait, hogy hozzanak létre olyan képesítési keretrendszert, amely megfelel az EKKR-nek. A jelentés elfogadásával az oktatásért felelős három ágazat - a felsőoktatás, a szak- és felnőttképzés, valamint köznevelés - hétéves közös munkája zárult le.

   A rendszer célja, hogy európai szinten átláthatóvá és összehasonlíthatóvá váljanak az egyes országokban megszerezhető képesítések.

   Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár szólt arról, hogy a nyolcszintű rendszer legalsó szintje az általános iskola 4. osztályának, a 2-es szint az általános iskolai végzettséget tanúsító bizonyítványnak, a 3-as a középfoknak, a 4-es pedig a szakképesítésnek felel meg.

   Odrobina László szakképzésért felelős helyettes államtitkár ismertette: a 642 OKJ-s szakképesítést is besorolták több mint 100 szakértő bevonásával. A szakiskolákban megszerezhető szakképesítéseket - amilyen például a villanyszerelő, a szakács vagy a hegesztő - a 4-es szintre sorolták be, az érettségi után megszerezhető szakképesítések pedig az 5. szintre kerültek, vagyis a felsőoktatási szakképesítésekkel azonos szintre. Kiemelte, hogy a besorolás célja a szakképzés presztízsének emelése volt.

   Maruzsa Zoltán a felsőoktatás szintjeiről szólva elmondta: a 8-as a doktori fokozat, a 7-es mesterképzés, a 6-os az alapképzések, az 5-ös pedig a felsőoktatási szakképzések szintje.

   A nyár végétől minden bizonyítványba és oklevélbe be kell vezetni, hogy az adott képesítés az európai és a nemzeti keretrendszer melyik szintjének felel meg. Az egész EU-ban használatos rendszer pedig segítheti a munkavállalókat nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is, hiszen a szám alapján egy ír vagy egy olasz munkaadó is meg tudja majd ítélni egy magyar diploma értékét - tette hozzá a helyettes államtitkár.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elfogadták a Magyar Képesítési Keretrendszerről szóló jelentést .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector