Startlaphoz Csatlakozz!

A jogszabály már március 15-én hatályba lépne

Nem emelnék meg a bérpótlékot a belvárosban és a piacokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 15:11

A belvárosi és a piacokon működő kereskedőknél nem lesz száz százalékos a bérpótlék vasárnap sem. A többieknél lenne, de náluk meg alkalmazott nem lehet a boltban. Viszont mindenütt – a vendéglátásban, a turizmusban, a kórházakban, a rendőrségen is – száz százalékos lesz a bérpótlék az ünnepnapok alatt folytatott munkavégzés esetén – tudta meg a Viággazdaság.

   Mindenütt száz százalékos bérpótlékot vezetne be az Országgyűlés gazdasági bizottsága az év tizenegy napján. A testület javaslata szerint a munkaszüneti napokon, illetve pünkösd és húsvét vasárnapján minden munkavállalónak 100 százalékos bérpótlékot kellene fizetni. Ezt a kórházak, közüzemek, tűzoltóságok és rendőrségek költségvetése bánhatja, hiszen eddig a folyamatosan működő üzemeknél, illetve ott, ahol társadalmi érdek volt a munkavégzés nem kellett bérpótlékot fizetni sem a vasárnapi, sem pedig a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén. Ugyanilyen alapon a munkaszüneti napokra többet kell majd egyébként adni a vasárnap is dolgozó televíziós stáboknak, újságíróknak is.
 
 
  A terv a vendéglátásban és a turizmusban a korábbi 50 százalékos bérpótlék megemelését jelenti az ünnepnapokon. A jogszabály már március 15-én hatályba lépne a javaslat szerint, ám kérdés, a rendelkezésre álló idő (húsvétkor már a dupla bért kellene fizetni) elegendő lesz-e a felkészülésre. Már csak azért is, mert a költségvetési intézményeknél is ki kellene gazdálkodni a megfelelő összeget.
 
   Az elképzelést a vasárnapi bérpótlék bevezetéséről szóló törvényhez benyújtott módosító indítvány tartalmazza, amely tulajdonképpen teljesen újraírja az eredeti elképzelést. A törvényjavaslatot – az előterjesztő Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa javaslatára – nem tárgyalta a múlt héten a parlament, az egyeztetések miatt azt csak a jövő héten fogadják el.
 
  Az új terv valóban kiforrottabb, ám az a kereskedőknél is teljesen mást is tartalmaz, mint az eredeti. Korábban a száz százalékos bérpótlékot a kereskedelemben általános jelleggel terjesztették volna ki a vasárnapi munkavégzésre, azonban az új javaslat másként fogalmaz. A duplabért e szerint azoknál a kereskedelemi egységeknél kellene kifizetni az alkalmazottaknak vasárnap, amelyekre a zárva tartási törvény vonatkozik. Más kérdés: miután ezek az üzletek csak akkor lehetnek nyitva, ha a tulajdonos vagy segítő családtagja dolgozik ott, ezért a duplabérnek ebben a körben kevés a relevanciája. Valójában azoknál az újságosoknál, virágosoknál és pékeknél érdekes, amelyek a törvény értelmében nyitva lehetnek vasárnap délelőtt.
 
  Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban lapunknak ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a duplabért már nem biztos, hogy megengedhetik maguknak azok a vállalkozások, amelyeknek vasárnap nem kell zárva tartaniuk.
A mostani módosítás emiatt egyébként kedvezőbb helyzetbe hozza viszont azokat, akik eddig is kivételek voltak a törvény alól. A javasolt paragrafusok értelmében ugyanis nem csak a zárva tartási előírást, de a dupla bérpótlékot is megússzák (csak az eddigi 50 százalékos felárat kell fizetniük) a piacokon és a pályaudvarokon működő boltoknak, valamint a világörökségi területen található üzleteknek, ami Budapesten praktikusan a belváros egészét jelenti. Más kérdés, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium most épp azoknál – a belvárosi üzleteknél – vezetné mégis be a vasárnapi zárást, akiknek a gazdasági bizottság javaslata kedvezne.
 
Egy órával nyújtja nyitvatartását a Praktiker
 
  A törvény előírásaihoz igazodva, március közepétől reggel fél nyolctól este fél kilencig lesz nyitva a cég 19 barkácsáruháza a hét hat napján. Ez a hétköznapokon egy órával hosszabb munkaidőt jelent, szombaton viszont kettőt, mert aznap most 9-től 20 óráig várja a vásárlókat a Praktiker.

   A vasárnapi 9 kilenc órás nyitvatartást is tartalmazó jelenlegi beosztást a cég több éves tapasztalat alapján vezette be 2012-ben, kifejezetten a magyar vásárlói szokásokra alapozva. A vállalat vasárnapi forgalma a többi napnál rövidebb nyitva tartási idő ellenére is jól alakult. A második negyedévtől a cég az eddigi vasárnapi forgalom hétköznapi eloszlására számít, miután eddig azt tapasztalták, ha egy napig valamilyen oknál fogva zárva volt a barkácsáruház-lánc, az előtte és utána következő napok forgalma megnőtt. A Praktiker folyamatosan figyelemmel kíséri a vásárlói szokások változását, és ha szükségesnek látja, újra módosítja a nyitva tartását. Másrészt arra számítanak, hogy a 40 ezer árucikket tartalmazó webshopot a jelenlegi havi 350 ezernél többen fogják használni, bár a házhoz szállítást csak hétfőtől szombatig végezhetik az új előírások alapján.
 
Munkaszüneti napok
január 1.
március 15.
húsvéthétfő (idén április 6.)
május 1
pünkösdhétfő (idén május 25.)
augusztus 20
november 1
december 25-26
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem emelnék meg a bérpótlékot a belvárosban és a piacokon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector