Startlaphoz Csatlakozz!

Középpontba került az Oscar-gálán a bérkülönbség

Ötödével kisebb a nők fizetése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 16:34

 Magyarországon a nők átlagosan a férfiak fizetésének 80 százalékát kapják – részben a saját fejükben is működő társadalmi sztereotípiák, részben gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt. A Forbes összesítése szerint a tíz legjobban fizetett színésznő feleannyit sem keres, mint férfi kollégáik – írja a Világgazdaság.

Itt az ideje, hogy egyenlő béreket kapjunk az USA-ban, egyszer s mindenkorra – kiáltotta köszönőbeszédében Patricia Arquette, miután megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a 12 évig forgatott Sráckorban nyújtott alakításáért. A színésznő szavait nagy ováció fogadta – az ügy hollywoodi élharcosaként ismert Meryl Streep felállva kiabált és tapsolt –, jóllehet a különböző jogokért rendszeresen kiálló Arquette-től ez nem volt nagy meglepetés, és nem is ő volt az első, aki politikai megnyilatkozásra használta az Oscar nyújtotta alkalmat.
 
   A színésznők bérharca még akkor is indokolt, ha a legfelső kategóriákban olyan nagyságrendekről van szó, ahol elvben már mindegy, hogy egymillió dollárral többet vagy kevesebbet keres valaki, a különbség ugyanis e szakma csúcsain sokkal nagyobb az átlagosnál. A Forbes legfrissebb, tavaly nyáron lezárt listája szerint a tíz legjobban fizetett férfi színész együtt bruttó 499 millió dollárt keresett 12 hónap alatt, míg a tíz legjobban fizetett színésznőre ennek a fele sem – összesen 226 millió dollár – jutott. A különbséget eleve beépítik a rendszerbe, hiszen az is szokás, hogy ha a főszereplők a profit alapján kapják a honoráriumot, akkor a nőknek alacsonyabb százalékot szabnak.
 
   A nőknek ráadásul azzal is számolniuk kell, hogy – kevés kivételtől eltekintve – fiatalabb éveikben kell elérniük a magasabb összegeket, a férfiaknak jóval több idejük van gázsijuk feltornászására. A Journal of Management Inquiry egy kutatása szerint a filmcsillagok közül a nők átlag 34 éves korukban keresnek a legjobban, míg a férfiak 51 évesen, ráadásul a csúcs után a nők keresete sokkal gyorsabban zsugorodik. Hollywood ebben az értelemben is a társadalom tükre – fogalmazott a kutatás vezetője –, ott pusztán csak drámaibban érvényesülnek az általános trendek.
 
  Utóbbi csak részben igaz, hiszen éppen a keresetek terén – ha lassan is –, de szűkül az olló azóta, hogy az USA-ban 1963-ban elfogadták az egyenlő bérezésről szóló törvényt, amely a férfiak és a nők közti megkülönböztetést is tiltja. A munkaügyi minisztérium adatai szerint 1972-ben a nők átlagkeresete még csak a férfiakénak az 58 százalékát érte el. Tavaly tavasszal Barack Obama elnök azonban már azt nevezhette problémának, hogy az USA-ban a nők keresete csak a férfiakénak a 77 százalékát éri el – ami persze még mindig jobb, mint a hollywoodi arány. Ráadásul ez az adat a népszámlálásra támaszkodik, a munkaügyi minisztérium sűrűbben összeállított és az önfoglalkoztatottak nélkül számolt statisztikája szerint a nők már a 82 százalékot is elérték – másképp nézve, a különbség már csak 18 százalék.
 
  Az Európai Unióban ezt a különbséget tekintik a legfontosabb mutatószámnak. A nemek közti keresetkülönbségről tavaly megjelent, az Eurostat 2012-es adataira támaszkodó uniós kiadvány szerint a 28 tagú EU-ban átlag 16,4 százalék az eltérés a férfiak és a nők keresete között. A szórás elég nagy: Szlovéniában például 2,5 százalékos ez a rés, míg Észtországban a nők 30 százalékkal kisebb javadalmazást kapnak, mint a férfiak. Hat-hat olyan tagállam van, ahol 10 százalék alatti, illetve 20 százalék fölötti a különbség – utóbbi csoportba tartozik például Németország és Ausztria mellett Magyarország is.
 
  „Bár a diplomával rendelkezők többsége Magyarországon ma már nő, jellemzően még felső vezetőként is kevesebbet keresnek a férfiaknál. Ennek magyarázata azonban részben a saját gyengébb érdekérvényesítő képességükben keresendő, és abban, hogy a társadalmi sztereotípiák valójában az ő fejükben is működnek. Hamarosan úgyis szülni szeretnék, éveket kihagytam a gyerekek miatt, hogy is kereshetnék annyit, mint a velem egykorú férfi kollégám? – gondolják.
 
  Ráadásul kevésbé tekintik olyan játszmának a bértárgyalást, amit feltétlenül meg kell nyerniük, emellett sokan közülük nem az elsődleges családfenntartók, ami miatt kompromisszumkészebbek is. Nehéz kiszűrni, hogy a válság miatti fizetéscsökkentési hullám hogyan hatott a két nem közötti bérkülönbségre, de valószínűleg inkább közelítette egymáshoz a nők és a férfiak bérét” – mondta lapunknak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Közvetve ugyan, de annak is hatása van a nők munkaerő-piaci helyzetére, hogy a politikai elitben rendkívül kevés a nő.
Mindazonáltal ma már egy multinacionális vállalat valamelyik vezető pozíciójára pályázó nő jobb helyzetben van mint 10-15 évvel ezelőtt, hiszen a cégek általában fizetési keretösszeget határoznak meg, és csak a jelölt alkuképességétől függ, hogy ezen belül végül milyen havi apanázst kap.


   A sztereotípiák ugyanakkor ágazati szinten is működnek: a nehézipar, a fémipar területén továbbra is fehér hollónak számítanak a női vezetők, míg a kozmetikában vagy éppen a kommunikációs területen nekik van előnyük.
Csaposs Noémi tapasztalatai szerint egyre többen futnak be karriert a kutatás-fejlesztésben, a vegyiparban és a gyógyszeriparban is.

   „Összességében azonban az első számú vezetők 90 százaléka férfi, néhány kivételtől eltekintve a nők legfeljebb a második vonalbeli vezetők közé juthatnak be. Elkerülhetetlen azonban, hogy ez megváltozzon: nem csak azért, mert a társadalom elöregszik, és a férfiak egészségi állapota Magyarországon lényegesen rosszabb, mint a nőké, hanem azért is, mert ma már a karrierhez korántsem elegendő egy jó iskola.
Széleskörű kompetenciákra van szükség a kiváló kommunikációs készségtől a vezetéstechnikai trükkökön át a szervezőképességig. Ebben az összetett versenyben pedig végre jó eséllyel indulnak a nők” – véli Csaposs Noémi, hozzátéve: a nők és férfiak aránya a vezetők között soha nem lesz 50-50 százalék Magyarországon sem.

   Ez azonban nem feltétlenül baj. A legfontosabb az, hogy a munkaerőpiac a valódi tudásuk, ne sztereotípiák alapján ítélje meg a nőket.
 
Ötödével többet ér a férfi az álláspiacon
 
A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legutóbb tavaly márciusban közzétett adataiból az derült ki, hogy Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Ez az érték 2011 óta állandó, és lényegesen magasabb mint az Európai Unió átlaga, ami 16 százalék. A férfiak bruttó átlagfizetése 2013-ban 220 ezer forint volt, a nőké 173 400 forint. Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a férfiakkal szemben: a felső vezető nők átlagosan 26, a középvezetők 18 százalékkal keresnek kevesebbet.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötödével kisebb a nők fizetése .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector