Startlaphoz Csatlakozz!

Az ügyeleti díjak befagyasztásának megszüntetése hozzájárulhatna a dolgozók itthon tartásához

Orvoskamarai állásfoglalás az egészségügyi dolgozók béréről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 08:03

A kórházak adósságkonszolidációjára, az orvosok és szakdolgozók mozgóbérére, a bérfelzárkóztatásra és a hálapénzrendszer megszüntetésére vonatkozóan fogalmazott meg többpontos állásfoglalást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa szerdai ülésén.

    Az ülésen született dokumentumban leszögezik, hogy a köztestület az egészségügyi kormányzat szakmai együttműködő partnereként igyekszik tevékenykedni, és az ágazat helyzetének javításában, továbbfejlesztésében egyértelműen érdekelt.

    Mindennek érdekében azonban leszögezik, hogy az intézményi adósságkonszolidáció nem merülhet ki az alulfinanszírozott gyógyító tevékenység nyomán újra és újra felhalmozódó adósság rendezésében. Mint írják, annak újratermelődését csak hiteles szakmai alapokon nyugvó, reális költségelemzésre alapozott ráfordításokkal lehet megakadályozni, melyet régóta és újólag szorgalmaznak.

    A dokumentumban leszögezik, haladéktalanul meg kell szüntetni azt a negatív diszkriminációt, amelynek nyomán az egészségügyben dolgozók nem kapják meg úgynevezett mozgóbérüket, így például az ügyeleti díjat, műszakpótlékokat, túlmunkadíjért járó pótlékot. Úgy vélik, az ügyeleti díjaik 2011-es befagyasztásának megszüntetése jelentős jövedelemnövekedést eredményezve és hozzájárulhatna a dolgozók pályán és itthon tartásához.

    Továbbá úgy vélik, haladéktalanul folytatni kell a valamennyi orvosra és egészségügyi szakdolgozóra kiterjedő bérfelzárkóztatási programot, hiszen az ágazati munkaerőhelyzet tovább romlik, ami véleményük szerint a 2012-2013-as béremelések átmenetileg pozitív hatásának kifulladását jelzi. Egyben hangsúlyozzák, nem tartják elfogadhatónak a bérfelzárkóztatást bármilyen egyéb feltételhez kötni. A testület meggyőződése, hogy a szükséges források - megfelelő politikai döntéssel - rendelkezésre állnak.

    Kiemelték, továbbra is egyértelműen kiállnak a hálapénzrendszer megszüntetése mellett, és készek a szükséges feltételek kidolgozására, az érdemi egyeztetésre. „Mindez azonban nem akadályozhatja, és különösen nem várathatja az orvosi életpályaterv, javadalmazási rendszer bevezetését, mivel annak eddigi halogatása is igen súlyos károkat eredményezett” - fogalmaz a MOK Területi Szervezetének Tanácsa az állásfoglalásában.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Orvoskamarai állásfoglalás az egészségügyi dolgozók béréről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector