Startlaphoz Csatlakozz!

Inkább külföldre mennének

Keveslik a 3,4 százalékos béremelést a vasutasok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 08:44
 
A vasútnál átlagosan 3,4 százalékos keresetfejlesztést hajtanak végre, mely az országban közel 35 ezer embert érint. A bérintézkedésre visszamenőleg kerül sor. Somogyban is több száz vasutas reménykedett a fizetésemelésben, ám a felelősséghez képest sokak szerint méltatlanul alacsony kereseteket megalázónak tartják, s ahogy lehetőségük nyílik, külföldön kívánnak munkát vállalni – írja a sonline.hu.

   – Szerintem nem nagy szám ez az emelés, talán majd egy-két csekket be tudok ebből fizetni – panaszolta egy somogyi vasutas. – Néhány százalékon megy a vita, ami alig néhány ezer forint bérnövekedést jelent a munkásoknak. Teljesen érthető, ha a fiatalok egy része inkább külföldre menne, mintsem ennyi pénzért ilyen felelősségteljes munkát folytasson.

  Lapunk megkereste a vasúttársaság kommunikációs igazgatóságát, egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak: mennyi munkavállalót érint a 3,4 százalékos keresetfejlesztés Somogyban, a mostani megállapodás után mekkora lesz az átlagbér? Mi a MÁV-csoport kiemelt célja, hogyan, milyen lépésekkel kívánja megőrizni a munkahelyeket? Várható leépítés a vasútnál vagy terveznek- e nagyobb arányú munkaerőfelvételt?  A vasút közleményéből a többi közt az derült ki: a MÁV-csoport vezetése konstruktív tárgyalásokat követően megállapodást kötött a szakszervezettek arról, hogy átlagosan 3,4 százalékos keresetfejlesztést hajt végre, ami a vállalatcsoport mintegy 35 ezer munkavállalóját érinti. A bérintézkedésre visszamenőleg, január elsejei hatállyal kerül sor, melynek az első kifizetése várhatóan március elején történik. A béremelés a vezetői kört nem érinti. A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalataira is kiterjedő hatállyal biztosítja a keresetfejlesztést, az aláíró szakszervezetekkel megkötött kollektív erejű bérmegállapodásnak megfelelően.

   Horváth Gabriella, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője szerint a vasúti béreknél továbbra is nagy a szórás. A mozdonyvezetők zöme például többet keres, mint a forgalmi szolgálattevők vagy a jegyvizsgálók. A mostani 3,4 százalékos megállapodást mégis előrelépésnek lehet tekinteni, különösen akkor, ha az eredeti javaslat nulla százalékos emelésről szólt.
– Tudomásom szerint Somogyban nem várható létszámleépítés – emelte ki az ügyvivő. – S ezzel együtt nagyobb léptékű munkaerő-felvételre sincs kilátás. Az utánpótlást részben átképzéssel igyekeznek megoldani, ezzel próbálják is próbálják növelni a munkahatékonyságát.


   Wéber József,a Mozdonyvezetők Szakszervezetének területi ügyvivője elfogadhatónak tartja a keresetfejlesztés mértékét, ám szerinte is szükség lenne a nagyobb arányú fizetésemelésre. Úgy tudja: a vasutasok átlagbére régiónkban havonta nettó 120 ezer forint körül alakul, s ha ez 30-40 ezer forinttal magasabb lenne, akkor már sok fiatal hosszú távon is a vasút kötelékében szeretnek maradni.

   – A vasutas munka egész embert kíván, a kollégák éjjel-nappal dolgoznak, ezt viszont szükséges kellően honorálni – hangsúlyozta. – Nagyon oda kell tenniük magukat, szigorú szakmai- és egészségügyi elvárásoknak kell megfelelniük. Aki nem tesz eleget a szabályoknak, könnyen az utcán találhatja magát.
Wéber is egyetért azzal: lényeges megteremteni, fenntartani azokat az anyagi ösztönzőket, melyek a fiatal vasutasok munkába állását, helyben maradását segítik elő.
 
   – Ha rövid időn belül nem történik változás, akkor inkább Ausztriába megyek mosogatni – mondta egy ifjú MÁV-alkalmazott, aki nem nyilatkozhat, ezért kérte, ne írjuk le nevét, beosztását. – Szinte bármikor behívhatnak a céghez, gyakori a hajnali kelés és a hosszú műszak. Ellenőrzések fordulhatnak elő, egyes területeken próbavásárlásokat végeznek, így tesztelik a vasúti dolgozókat. Nincs családom, erre a fizetésre szerintem nem szabad gyermeket vállalni. Ausztria vagy Anglia: ez jöhet szóba, ott nyilván tisztességesebben megfizetnek.
 
Vasúti karrier

   Jegyvizsgálóból személypénztárossá képezhetik át a vasutasokat, de arra is lehetőség van, hogy a kocsirendező később váltókezelőként dolgozhasson, tájékoztatták lapunkat. Bár a fizetések nem túl magasak, szakemberek szerint a vasút varázsa tetten érhető. Különösen a mozdonyvezetőknél, ahol két éve 25-en jelentkezhettek tanfolyamra, ám több százan érdekelődtek.

Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Keveslik a 3,4 százalékos béremelést a vasutasok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector