Startlaphoz Csatlakozz!

Három műszakos munka nettó hetvenezer forintért

Ledöbbent cégek, sehol nem kellenek a minimálbéres állások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 10:23

Munkát találni nem könnyű. A munkaerő-közvetítő cégek képviselői azonban azt állítják, mindez nem lehetetlen, sőt: aki dolgozni akar, biztosan el tud helyezkedni, bár lehet, nem álmai állásában – írja a szoljon.hu.

   – Lehetetlen rövid időn belül munkát találni! – állítja a kunszentmártoni Kovalik Árpád. – Bádogos végzettségem van, de a biztonsági őr képesítést is megszereztem. Fél éve keresek munkát, reménytelenül – mondja a férfi. Szerinte gondja nem páratlan.

   – Tévhit, hogy nincsen állás hazánkban. Inkább munkaerőhiánnyal küszködünk – mondja Torma Erika, a Clean Star Complex Kft. munkatársa. – Aki akar dolgozni, el tud helyezkedni! Nemrégiben Besenyszögön járt munkaerő-kölcsönző cégünk, ahol egy szolnoki székhelyű üzembe kerestünk dolgozókat. A polgármester ötven munkanélküli lakost értesített ki, hogy jelenjen meg a tájékoztatón. Huszonöten voltak jelen, végül egyetlen dolgozó sem jelentkezett a meghirdetett állásra. Pedig teljes útiköltség-átvállalást, bejelentett állást, étkezést ajánlottuk fel – mondja Erika, aki szerint először fejben kell eldönteni mindenkinek, akar-e dolgozni egyáltalán vagy sem.

   – Remek állásom volt a kétezres évek elején. A válság miatt azonban elbocsátottak, egyik napról a másikra lettem munkanélküli. Hiába voltam korábban vezető beosztásban, az élet rákényszerített, hogy elmenjek talicskát tolni egy építkezésre. A munka nem szégyen – meséli Takács Zoltán, aki nem mellesleg ma már szintén a munkaerőközvetítő cégnél dolgozik vezető beosztásban. Azt mondja, nem mindenki vélekedik azonban így az országban.

   – Valóban elgondolkodtató, hogy érdemes-e dolgozni akkor, amikor egy gépsor melletti, három műszakos munka után nettó hetven ezer forintot lehet hazavinni – ezt már egy Szolnokon élő hölgy mesélte. – Egy 50 kilométerre lévő gyárban dolgozom, reggel négykor kelek, sokszor éjszaka-hétvégén is dolgozom. Nincs családi életem, nem vagyok a gyerekekkel, hétről hétre élek. Ha elmennék közmunkásnak, csak húszezer forinttal keresnék kevesebbet.

   – Munkanélküli lakosaink egy része ezért marad helyben, közfoglalkoztatottként – erősíti meg Szendreiné Kiss Erzsébet, Tiszainoka polgármestere. Hozzáteszi, a közmunka egyszerűbbé tette az emberek dolgát, akik még a kevesebb bért is vállalják a kényelemért.
Úgy tűnik, a minimálbért fizető munkaadóknak manapság valóban nincsen könnyű dolguk, ha munkaerőt keresnek.
Torma Erika szerint sokszor már a munkakeresők megjelenése, viselkedése is tükrözi az „akarást” vagy éppen a „nem-akarást”. 
Persze a munkavállalónak is vannak jogos igényei és fenntartásai a munkaadókkal szemben.

   – Én például munkakeresésnél mindig megnézem, hogy utalással vagy készpénzzel fizetnének-e – mondja Kovalik Árpád. – Ha az utóbbival, megvan az esély arra, hogy egyszercsak nem kapom meg a fizetést. Az utalás mindig nyomon követhető, biztonságérzetet ad. Az is kérdés, határozott vagy határozatlan munkaviszonyt kínálnak-e. Ha határozottat, még hitelt sem vehetek fel. Vajon fizetnek-e a bejárásnál? Jogszabály szerint ha nem helyben van a munkahely, a bérlet értékének 86 százalékát a munkaadónak kell állnia. És a legfontosabb: a szerződést még a munkábaállás előtt alá kell írni, mert felmerülhet a gyanú, hogy feketén alkalmaznak.

   – Ezért érdemes munkaerőközvetítő-céget felkeresni, hiszen ott nem árulnak zsákbamacskát: minden egyértelmű és tiszta – zárja beszélgetésünket Torma Erika.
 
Forrás: szoljon.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ledöbbent cégek, sehol nem kellenek a minimálbéres állások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector