Startlaphoz Csatlakozz!

A turistaparadicsomokban is bezárhatnak a boltok márciustól vasárnaponként

Bezáratják a belvárost is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 13:07

Nem csak a nonstop üzleteknek nem kegyelmez a kormány, a turistaparadicsomokban is bezárhatnak a boltok márciustól vasárnaponként. Tovább szigorítanának a jövő hónap közepétől életbe lépő vasárnapi bolttilalmon. Varga Mihály tárcája bezáratná vasárnap az eddig kivételnek számító, világörökségi területen működő üzleteket is. Mélyütés lehet a turizmusnak - írja a Népszabadság.
 
   A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis megerősítette, jelenleg olyan rendeletet készít a kabinet a törvényhez, amely nem bővíti a vasárnapi bezárásról szóló törvényhez képest a kivételek körét. Ugyanakkor sokat sejtetően hozzátették: „amennyiben a későbbiekben olyan módosító javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket is kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja.” Vagyis, ha bárki azt javasolja, hogy ezeken a helyeken is zárjanak be az üzletek, Vargáéknak nem lesz kifogása. Ehhez törvénymódosításra lesz szükség, de ha a minisztérium támogatja, akkor ez nem lesz akadály.
 
  Világörökségi terület Budapesten a turisták által látogatott V. kerület jó része, a pesti és budai Duna-part, a királyi vár, a Gellért-hegy és környéke, a teljes Andrássy út és a Váci utca egy része, a tokaji borvidék és a Hortobágyi Nemzeti Park területe. A napokban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György elmondta, a vasárnapi zárva tartás súlyos ütés az idegenforgalomnak. „Sok nyaralónak elmehet a kedve a belföldi nyaralástól, hiszen ilyen benzinárak mellett azt is megengedheti magának, hogy Horvátországban nyaraljon, ahol vasárnap is vásárolhat” – mondta Vámos. Aztán pár napja a kormányszóvivő közölte, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, hogy nem bővíti a kivételek körét.
 
  Érdekes azonban az újabban megfigyelhető szerepcsere. Eddig a nemzetgazdasági tárca lazította volna a jogszabályt rendeletekkel, például az online kiszállítás kapcsán. A Miniszterelnökség tartotta a szigor látszatát – ezzel javarészt a magyar hálózatoknak kedvezve –, ám most épp Varga Mihály stábja keményített be azzal, hogy meglebegtette, a törvényben leírt kivételek szűkítését is támogatná.
 
Szatmáry: Nem lesz vasárnapi bérpótlék
 
   Módosítaná a kereskedelmi törvényt Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos. Tegnap benyújtott javaslata szerint azok, akik mégis dolgoznak a kereskedelemben vasárnap, nem kapnak majd bérpótlékot. A fideszes potentát annak ellenére javasolja ezt, hogy korábban Harrach Péterrel közösen pont ő tolta előre a bérpótlék intézményét, így vált politikai ígéretté. Egy másik javaslata szerint egy helyen, egy időben nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet egyaránt folytató üzletek kiskereskedőknek minősülnek, így vasárnap is be kellene zárniuk – olvasható a Szatmáry által kedden benyújtott javaslatban.
 
   Mindez a Metro áruházláncnak lehet hátrányos. A törvény alapján ugyanis ma a Metro nagykereskedőnek minősül, így vasárnap is nyitva tarthat. Szatmáry javaslatának elfogadásával azonban a nagykerhálózatnak is be kell zárnia vasárnap – ez az első olyan javaslat, amely nemcsak kényelmetlenséget okozna a lakosságnak, hanem hátráltatná a vállalkozásokat is (éttermek, panziók, vendéglátósok), hiszen a Metro vásárlóinak zöme vállalkozó. Ők vasárnap töltik fel a hét elejére szánt alapanyagkészleteiket.
 
Gyorsan kapcsoltak
  
   A múlt héten még arról érkeztek hírek, hogy a Belváros lehet a nagy nyertes, mert a vasárnapi zárva tartást szabályozó törvény eddig nem sokat emlegetett paragrafusa szerint a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre, ahogyan a piacokra sem.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bezáratják a belvárost is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector