Startlaphoz Csatlakozz!

Az idei évi reálbér-emelkedés jelentősen elmaradhat a tavalyi szinttől

Idén nem fognak elszállni a bérek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 13:41

A decemberi igen magas, 6,7 százalékos éves béremelkedés leginkább a közszféra béremeléseinek és az év végi bónuszoknak volt köszönhető, ami abból is látszik, hogy a rendszeres jövedelmek éves növekedési üteme csupán 0,5 százalékponttal volt magasabb, mint a novemberi adat (3,5%) - írják az OTP elemzői munkaerő-piaci jelentésükben. A bank szakértői arra számítanak, hogy az idei évi reálbér-emelkedés jelentősen elmaradhat a tavalyi szinttől, így azt sem tartják valószínűnek, hogy a jegybank márciusban visszakozna kamatcsökkentési szándékától – írja a Portfolio.

   Noha a bérnövekedés üteme - mind a teljes, mind a rendszeres kerestek esetében - a magánszektorban is emelkedett, a csökkenést jelző általános kép így sem változott, csupán kissé lelassult október-novemberhez képest - hívják fel a figyelmet az OTP elemzői. A 2014. negyedik negyedévi évesített adat (2,9%) lényegében megegyezett a harmadik negyedévivel (3,0%), ám az év első két negyedévénél alacsonyabb (4,1% ill. 3,9%).

  Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a vártnál jobb GDP adatot és a foglalkoztatás jelentős bővülését 2014 második felében, valószínűsíthetjük, hogy a bérek csökkenő növekedési üteme az alacsony inflációs környezet miatt mérséklődő inflációs kompenzációnak köszönhető.

  Költségoldalról továbbra sincs nyomás a munkaerőpiacon: az egységnyi munkaerő-költség az OTP elemzőinek várakozásai szerint tovább csökkenhetett a negyedik negyedévben.

  A foglalkoztatás tekintetében az elemzők kiemelik, hogy az adatbázisok módszertani eltérései miatt valójában nem teljesen világos, hogy milyen gyors is a foglalkoztatás bővülése Magyarországon. Ami biztos, hogy a 2013 második felében beindult növekedés 2014 második felére lelassult. A havi konjunktúra-indikátorok a kiváló GDP-adat ellenére is lassulást jeleztek a tavaly év második felében, amit a foglalkoztatásban is látni lehetett, míg egyes flow-típusú indikátorok szerint a bővülés üteme idén már jelentősen visszaeshet. Az újonnan bejelentett, államilag nem támogatott álláshelyek száma ősz óta csökkenést mutat, míg az új belépők száma stagnálni, illetve mérséklődni látszik.

   A magánszektor reálkereseteinek növekedési üteme a három hónapos mozgóátlag szerint 2014 eleje óta 4 százalékon stagnál - írják az OTP szakértői. Noha a nominális béremelkedés a versenyszektorban mérséklődni látszik, egy jelentős és hirtelen olajáresés ideiglenesen megdobhatja a reálbérek növekedési ütemét. 2015 második felében azonban, amikor az olajáresés hatása eltűnik a bázisból, a reálbérek bővülési üteme jelentősen lelassulhat. Összességében az OTP elemzői szerint az idei évi reálbér-emelkedés elmaradhat a 2014-es szinttől, és jelentősen visszaeshet, különösen 2015 utolsó negyedévében.
 
Forrás: Portfolio

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idén nem fognak elszállni a bérek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector