Startlaphoz Csatlakozz!

Mindenhol magasabbak a bérek, jobbak a körülmények, mint az SZKT-nál

Elvándorolnának a szegedi járművezetők?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 26. csütörtök, 17:04

Szegedet, de még az országot is elhagyná több tucat csalódott villamos- és trolibuszvezető. A Szegedi Közlekedési Kft-től az alacsony bérek miatt készülnek elvándorolni több tucatnyian - írja a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete közleményében.

  Külföldre, Budapestre vagy éppen a helyi Volántársasághoz is átigazolnának a Szegedi Közlekedési Kft. villamos- és troli vezetői, mert mindenhol magasabbak a bérek, s jobbak a körülmények, mint az SZKT-nál – állítja Szabó István. A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a járművezetők mintegy 15 százaléka mozgolódik, menni készül a cégtől. Szabó úgy véli, erre a szegedi társaságnál alkalmazott alacsony átlagbér a magyarázat, s az, hogy az évek során elvesztette a rangját az egyébként felelősségteljes, idegölő munka. A BTDSZ elnöke azért is tartja méltatlannak a helyzetet, mert a járművezetők a munkaidejük minden percében emberek életéért, biztonságáért felelnek, s hihetetlenül nehéz, áldozatos munkát végeznek.  Érthetetlen, hogy miért éppen ezen a területen a legalacsonyabbak a bérek, miért éppen a járművezetői munkakört nem becsülik kellőképpen a társaságnál – háborog Szabó. A szakszervezeti vezető elfogadhatatlannak tartja, hogy a járművezetőktől korábban megvonták az úgynevezett vontatási pótlékot – évente összesen 6 millió forintot – mondván, abból biztosítják az SZKT túlélését, abból oldják meg a cég anyagi gondjait. Ennek „eredményeként” most az SZKT-nél dolgozó járművezetők havi átlagbére 110 ezer forint – plusz cafeteria és különféle pótlékok – körül van, míg ugyanebben a munkakörben például a Volánnál átlagosan 130 ezer forintos bért biztosítanak.  
 
  A szakszervezet elvárja: a cég megfelelő fizetéssel tartsa helyben járművezetőit, hogy ne kelljen az embereknek néhány tízezer forint pluszért elhagyniuk a munkahelyüket, a várost, vagy akár az országot. Ráadásul a tömeges elvándorlással az SZKT sem jár jól, mert költséges és hónapokig tart új embereket betanítani az üres helyekre. A szakszervezet elismeri, hogy a cég új vezetése kész együttműködni a járművezetői munkakör régi rangjának a visszaállításában, s erkölcsileg és anyagilag is elismerni a nehéz munkát, ám Szabó szerint a folyamat lassú, ezért félő, hogy a legjobb, legtapasztaltabb dolgozók nem fogják tudni kivárni a végét, idő előtt elmennek. Egy ilyen helyzet akár az egész város közösségi közlekedését is veszélybe sodorhatja - szögezi le Szabó.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elvándorolnának a szegedi járművezetők?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector