Startlaphoz Csatlakozz!

Nyugdíjakat, szociális ellátást sem tudnak egyelőre folyósítani az önkormányzatok

Oda a tartalék

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 27. péntek, 08:20

 Nyugdíjakat, szociális ellátást sem tudnak heteken belül folyósítani azok az önkormányzatok, amelyeknek a Buda-Cash-botrány miatt elúszni látszik a pénzük. Komrányzati segítségre pedig nem számíthatnak, ugyanis a kabinet „fontosabb” dolgokra költötte el már most a tartalékot – írja a stop.hu.

  Az idei költségvetést 100 milliárd forintnyi tartalékkal tervezte a gazdasági minisztérium, majd fogadta el a parlament. Elvben a költségvetési tartalék elsődleges funkciója, hogy legyen hova nyúlnia a kormányzatnak, ha nem várt (kár)esemény történik az országban. A valóságban - szerencsére - ritka, hogy havária-célra kelljen felhasználni a teljes összeget, így - legalábbis az Orbán-kormány gyakorlatában - az évközi megszorítások első célpontja az így félre tett összeg. (2014-ben is zárolta a kabinet a tartalék egy részét, majd, amikor már biztosak voltak a hiánycél teljesülésében, feloldották és gyorsan el is költötték a pénzt.)
 
   Idén szokatlan gyakorlathoz folyamodott az Orbán-kormány a napi.hu gyűjtése szerint. Már az év első két hónapjában 34 milliárdot elköltöttek - ez arányaiban minden idők legnagyobb kiköltekezése a tartalékból. Mivel a költségvetési törvény arról is rendelkezik, időarányosan miként lehet felhasználni a félretett pénzt, a következő négy hónapban, vagyis az idei év feléig már csak 6 milliárdot szórhat el a kabinet.

   Mire ment eddig a pénz? A legtöbbet az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. és a hozzá kapcsolódó Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. megalapítása emésztette fel: 18 milliárd adóforintot fordítottak erre a célra. Az idei költségvetést előkészítő szakmai munka minőségét jelzi e tétel, hiszen a 2013 óta dúló rezsiharc ismeretében kicsit nehéz ezt a tételt „rendkívüli kiadásként” számon tartani. Az elmúlt fél évben aligha akadt olyan nap, amikor a Fidesz valamelyik lakájmédiája ne számolt volna be a létrehozandó állami közműcég alakulásáról - Varga Mihály gazdasági miniszter tárcája mégsem tervezte bele a költségvetésbe ezt a tételt.

   Az Állatkert félmilliárdot kapott a Mesepark-projektre (nagyon „rendkívüli” kiadás), Nemzeti Infokommunikációs Stratégia végrehajtása 1,4 milliárdot kellett hírtelen elkülöníteni, noha a törvényhozás csak 84 milliót szánt erre a célra. A képviselők a költségvetés megszavazásakor a kormányzat százmilliárdos Liget Budapest projektjére 2015-ben mindössze 8,8 milliót szavaztak meg, ám ezt most a kormány megtoldotta 2,2 milliárddal. Ebben sem találunk semmi rendkívülit. De kapott még Andy Vajna uralta Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. kap 3,96 milliárdot. És talán a legfurcsább: a paksi atomerőmű fejlesztésével összefüggésben az Országos Atomenergiai Hivatalnak is akadnak rendkívüli kiadásai, amire a kormány nem is számított, így ide is csurrant 1,3 milliárd.

   Amire ezek után bizonyosan nem futja ebből a keretből, az a Buda-Cash brókerház bedőlésének rendkívüli következményei. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig, vagyis nagyjából 30 millió forintig kártalanítja a betéteseket. Azt azonban már most tudjuk, hogy Siklós önkormányzatának legalább 120 milliója ragadt bent, a Magyar Nemzeti Bank pedig összességében 100 milliárd forintos kárról beszélt. A károsult önkormányzatok aligha várhatnak központi támogatás a rendkívüli esetekre félretett alapból, hisz azt a kabinet már elköltötte - egyáltalán nem váratlan kiadásokra.
 
Forrás: stop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Oda a tartalék.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector