Startlaphoz Csatlakozz!

A kínálat a nyugdíjkorhatár emelése, a rokkantnyugdíjazás szigorítása miatt emelkedhetett

Elemzők: lassabban csökken a munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 27. péntek, 15:37

Idén továbbra is a munkanélküliségi ráta csökkenésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint azonban lassul a mérséklődés üteme.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tovább nőtt a foglalkoztatottak száma: 2014 novembere és 2015 januárja között 4 millió 127 ezren dolgoztak, 141 ezerrel - 3,5 százalékkal - többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt a 2014. november és 2015. január közötti időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi időszakban.

    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem meglepőek a KSH legfrissebb adatai, januárra minden évben emelkedik a munkanélküliség az előző, tavalyi utolsó negyedévhez képest - amikor 7,1 százalékos volt a munkanélküliség - szezonális hatás miatt, de ez az emelkedés átmeneti. Hozzátette: idén a munkanélküliség további csökkenésére számítanak, de az eddiginél lassabb ütemben.

    A közfoglalkoztatottak létszáma a tavaly decemberi adatok szerint nagyjából 190 ezer volt, ez januárra valószínűleg csökkenhetett, a pontos adatok majd a kereseti statisztikában később lesznek elérhetőek - mondta. Meglepőnek nevezte, hogy a munkanélküliek száma az előző negyedévhez képest 11 ezerrel nőtt, az előző évhez képest viszont jelentős, közel 1,5 százalékpontos csökkenést mutatnak az adatok. A kormányzat a közmunkaprogramok bővítéséről még nem tett bejelentést, a magánszektor dinamikus fellendülése még várat magára, ezért lassul a csökkenés dinamikája - magyarázta.

    Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint összességében a foglalkoztatás további emelkedésére, és a munkanélküliségi ráta csökkenésére lehet számítani az idei év közepétől.

    Az elemző közölte: a munkakínálat, azaz a gazdasági aktivitás növekvő trendje továbbra sem tört meg, bár az utolsó pár hónap adatai egy kis lassulást mutatnak. A kínálat emelkedésének hátterében szerinte elsősorban a nyugdíjkorhatár emelése, a rokkantnyugdíjazás szigorítása állhat.     

    Megjegyezte, hogy a munkaintenzív építőipari termelés visszaesése némi csökkenést eredményezett a munkakeresletben a tavalyi év végén, ezáltal a foglalkoztatás az előző hónapokhoz képest kismértékben csökkent, míg az előző év azonos időszakához képest lassult az emelkedés. Az építőipart leszámítva a többi ágazat viszonylag optimista a saját munkakeresletével kapcsolatban. Emellett a közmunkaprogramokban foglalkoztatottak létszáma is várhatóan további 50 ezerrel emelkedik - jelezte.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elemzők: lassabban csökken a munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector