Startlaphoz Csatlakozz!

Legalább két nyelvet érdemes megtanulni

Pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni nyelvtudás nélkül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 28. szombat, 15:20

Mennyit ér a nyelvtudás a munkaerőpiacon? Milyen esélyeik vannak azoknak a friss diplomásoknak, akik egy idegen nyelvet sem beszélnek? Melyek a legkeresettebb nyelvek az angolon és a németen kívül? Az eduline.hu utánajárt.

Álláskeresés nyelvtudás nélkül?
 
  Pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni nyelvtudás nélkül – derül ki az eduline körkérdésére adott válaszokból. Friss diplomásokat kérdeztünk álláskeresési tapasztalataikról, többségük pedig egyetértett abban, hogy a cégek zöme nem szívesen alkalmaz olyan pályakezdőt, aki nem beszél legalább egy idegen nyelvet, legalább középfokon. Gyors elhelyezkedésre legfeljebb azok számíthatnak, akik hiányszakmát szereztek, így nyelvtudás nélkül is keresettek a munkaerőpiacon.
 
  Ugyanerről árulkodnak a legnagyobb álláskereső portálok adatai is – a több ezer állás közül legfeljebb húsz-harminc olyat lehet találni, amelyre pályakezdő diplomások is jelentkezhetnek, viszont nem alapelvárás az idegennyelv-tudás.
 
Elég a nyelvvizsga?
 
  Legfeljebb a közszférában, de ott is egyre többször készítenek nyelvi tesztet a jelentkezőknek, vagy egész egyszerűen átváltanak valamelyik idegen nyelvre az állásinterjún. A versenyszférában még inkább központi téma a nyelvtudás – azzal minden HR-es tisztában van, hogy egy tízéves nyelvvizsga-bizonyítvány nem garantálja, hogy valóban meg tudtok szólalni az adott nyelven.
 
Külföldi tanulmányok?
 
  Ha van rá lehetőség, érdemes néhány hónapot külföldön tölteni – ösztöndíjasként, önkéntesként vagy munkavállalóként. A diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai szerint azok a friss diplomások, akik például Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön tanultak egy ideig – és ott nyelvtudásukat is fejlesztették –, átlagosan havi bruttó 57 ezer forinttal keresnek többet azoknál, akiknek semmilyen külföldi tapasztalatuk nincs. Meglepő? Nem igazán. Ha néhány hónapot külföldön töltöttetek, a leendő főnökötök biztos lehet abban, hogy aktív a nyelvtudásotok.
 
Hány nyelvet kell beszélni?
 
   Az angol alapelvárás, a második és a harmadik nyelv ismerete már nagy előny – mondják az eduline-nak nyilatkozó pályakezdők. Ugyanerről árulkodik a Jobline tavalyi felmérésének eredménye: a megkérdezettek 28 százaléka szerint a sikeres álláskereséshez elég angolul megtanulni, 44 százalékuk az angol mellett egy másik európai nyelvet is elsajátítana, 12 százalékuk pedig egy harmadik, „kis” nyelvet is kiválasztana.
 
Angol, német vagy japán?
 
  A Jobline-felmérés szerint az angol-német párosításra még mindig nagy az igény, de egyre több cég keres oroszul, távol-keleti vagy skandináv nyelven beszélőket, ahogy a szomszédos országokban használt nyelvekkel sem lehet melléfogni. Ma már a görögre és a törökre is mutatkozik némi kereslet, ahogy cseh- és lengyeltudással is egyre könnyebb elhelyezkedni.

Forrás: eduline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni nyelvtudás nélkül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector