Startlaphoz Csatlakozz!

Végigkíséri a biztosítottak életét

Mi a jelentősége a TB igazolványnak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 02. hétfő, 12:31

A magyar társadalombiztosításban való részvétel meghatározott szabályok szerint kötelező. Ennek alapján lehet jogot szerezni egyes társadalombiztosítási ellátásokra. Pénzbeli ellátásokban biztosítottként vagy biztosítási idő alapján részesülhetünk – olvasható a munkajog.hu oldalán.

  A biztosítás a törvény erejénél fogva jön létre az alapjául szolgáló jogviszonnyal egyidejűleg. A biztosítottra és a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokról a foglalkoztató köteles az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (továbbiakban: Igazolvány) kitölteni. Ezt az Igazolványt a köznapi szóhasználatban hívjuk TB kiskönyvnek, TB igazolványnak, a jelenlegi színe alapján Rózsaszín kiskönyvnek is.
 
   Ez a harmonikaszerűen összehajtogatott kiskönyv meghatározó jelentőségű és végigkíséri a biztosítottak életét. Szolgál a biztosítási idők vezetésére, mely alapján pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat lehet igényelni, de a nyugdíjhoz jogosító szolgálati idő nyilvántartására is. Adatot biztosít a biztosítás szünetelésének időtartamáról, illetve közvetett információval szolgál a biztosításban nem töltött időszakokról.
 
   A forgalomban levő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által rendszeresített nyomtatványon megtalálhatjuk figyelmeztetésként, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követően a foglalkoztatótól átvett Igazolványt a további ellátások megállapítása érdekében feltétlenül meg kell őrizni! Ezt mégis sokan nem veszik komolyan, pedig pl. az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak igénybevételéhez a biztosítási időt csak eredeti igazolvánnyal lehet igazolni, egyéb igazolásokkal, például munkaviszony igazolással nem. Az ellátásra való jogosultság illetve az ellátás összegének megállapításánál kiemelkedő jelentősége van az előzetes biztosításban töltött időtartamoknak.

   A jogszabályok részletesen előírják az Igazolvánnyal kapcsolatos teendőket.
 
  Új biztosítási jogviszony létesítésekor az Igazolványt át kell adni a foglalkoztatónak. Az átvett nyomtatványba három napon belül be kell jegyezni az újabb biztosítási jogviszony kezdetét, és azt a jogviszony megszűnéséig meg kell őrizni a foglalkoztatónál. Amikor a jogviszony megszűnik, akkor be kell jegyezni a megszűnés időpontját és a Jövedelemigazolás elnevezésű nyomtatvány kiadásának tényét. Amennyiben a Jövedelemigazolás kiadásra került, akkor a kiadás időpontját és a nyomtatvány sorszámát is fel kell vezetni. A társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató ezen felül feljegyzi a megelőző két éven belül folyósított táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély/csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj időtartamát. Az Igazolványt ki kell adni a biztosítottnak a jogviszony megszűnésének napján. Az átvételt a biztosított aláírásával igazolja.
 
  Sok esetben az Igazolvány betelik, ilyenkor újat kell kiállítani, melyhez csatolni kell a visszamenőleg két éven belüli biztosítási időket tartalmazó Igazolványokat. A korábbi igazolványokat a biztosítottnak meg kellene őriznie egészen a nyugdíjának igényléséig.
 
  Ha a biztosított új jogviszonyának létesítésekor az Igazolványt nem adja át az újabb foglalkoztatójának, akkor a következőképpen kell eljárni. A foglalkoztatónak fel kell hívnia a biztosított figyelmét arra, hogy az Igazolványt szerezze be az előző foglalkoztatójától. Ha a biztosított ennek nem tesz eleget és nem szerzi be, erről írásban nyilatkoznia kell. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztatónak 5 évig meg kell őriznie. Ha az Igazolványt a biztosított az előző foglalkoztatójától 30 napon belül nem szerzi be, ebben az esetben köteles a foglalkoztató új Igazolványt kiállítani.
 
   Vizsgáljunk meg néhány esetet, mikor fontos az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainál a biztosítási idők Igazolvánnyal történő igazolása.
 
   A terhességi-gyermekágyi segélyre/csecsemőgondozási díjra való jogosultság feltétele a szülést megelőzően két éven belüli 365 napi biztosítási időtartam, a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultsághoz pedig a gyermeket szülő anyának az ellátás igénylését megelőzően két éven belül kell rendelkezni 365 napi biztosítási idővel. (Ez alól kivétel az úgynevezett „diplomás gyed”). Amennyiben a biztosított nem tudja igazolni a biztosításban töltött idejét, nem válik jogosulttá az ellátásra.
 
   Táppénz igénylése esetén a fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet kell figyelembe venni. Amennyiben a biztosítottnak ebben a jogviszonyában nincs 180 napi jövedelme, akkor vizsgálni kell, hogy a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van-e legalább 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje a megelőző jogviszonyokat is figyelembe véve. Ha a TB igazolványa alapján rendelkezik a meghatározott időtartamú biztosításban töltött idővel, akkor a tényleges vagy annak hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani a táppénzét. Ha nincs, vagy nem tudja az Igazolvánnyal igazolni a 180 napi biztosításban töltött időt, akkor a táppénzét a minimálbér alapján kell megállapítani. Tehát láthatjuk, hogy nem mindegy, hogy valaki tudja-e igazolni az előzetes 180 napi biztosításban töltött időt vagy sem, azaz a tényleges jövedelme vagy a minimálbér alapján lesz-e jogosult a táppénz összegére.
 
   A táppénz összege pedig a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 50%-a lesz, amennyiben nincs folyamatos, legalább kétévi biztosítási ideje a biztosítottnak. Ha kétévi biztosítási időt tud igazolni, akkor 60%-os mértékű (kivétel kórházi ellátás tartama alatt, vagy ha a szülő tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi ellátása miatt tartózkodik a kórházban a gyermek mellett, ezekben az esetekben a biztosítási időtől függetlenül a táppénz csak 50%-a lehet a figyelembe vehető jövedelemnek).
Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi a jelentősége a TB igazolványnak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector