Startlaphoz Csatlakozz!

Ha valaki ötven felett elveszíti az állását, kevés esélye van ismét elhelyezkedni

Közmunka védett korban is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 02. hétfő, 17:42

Márciustól – a jövő héttől – átalakul az eddigi segélyezési rendszer, az állam már csak nagyon keveseknek ad bármiféle támogatást, a szociális törvény csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza – írja a sonline.hu.

   Rendszeres szociális segélyt eddig is csak azok kaptak, akiket nem hívtak be közmunkára, illetve nem kaptak foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ami azoknak járt, akik alkalmasak voltak ugyan közmunkára, de nem tudták számukra biztosítani. Mostantól azoknak az állástalanoknak, akiknek maximum öt évük volt a nyugdíjig, s eddig segélyt kaptak, közfoglalkoztatás jut. Egy számítás szerinta szociális rendszer  átalakítása csaknem az eddigi jogosultak kétharmadát érinti negatívan, s közel húszezren vannak, akik védett korúként kerülnek a közmunkaprogramba. – Eddig is a nyugdíj előtt állók, tágabb értelemben az ötven év felettiek számítottak a legkiszolgáltatottabbnak a munkaerőpiacon – mondta Stikel János, a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke –, a munkáltatók elenyésző kivételtől eltekintve nem szívesen alkalmazták őket.
Ha valaki ötven felett elveszítette az állását, kevés esélye volt ismét elhelyezkedni. Főként Somogyban, ahol az országos átlagnál amúgy is rosszabb a munkaügyi helyzet.

   – Mostantól az érintettek kénytelen-kelletlen mehetnek közmunkára – folytatta –, kérdés, tudnak-e számukra megfelelő feladatokat adni?
Szakemberek szerint a közfoglalkoztatás eddig sem tudott mindenütt értelmes-hasznos elfoglaltságot adni, főként nem a kis- és közepes településeken, melyek a nagyobb városoknál jobban megszenvedik a szociális rendszer átalakítását, hiszen szűkösebb büdzséből kellene nyújtani az eddigi támogatásokat.

  – Idehaza az ötven év felettiek fizikai-egészségi állapota a kor előrehaladtával radikálisan romlik – jegyezte meg –, nemcsak az a kérdés, tudnak-e nekik közmunkát adni, hanem alkalmasak lesznek-e rá? Nem mindenki tud közülük árkot ásni, vagy egész nap fűkaszálni. És mi lesz azokkal, akiket kirendelnek egy munkára, de nem tudják teljesíteni? Nem véletlen, hogy a korosztály érintett része tényleg számolja a nyugdíjig visszalévő időt: mentsvárnak számít nekik, mert lehet, hogy kevesebb pénz, mint amit korábban reméltek, de állandóságot, s így biztonságot jelent.

Lakásfenntartás: a támogatás nélkül árverezés jöhet
 
   Március 1-től az önkormányzatok nem számíthatnak az állami költségvetéstől lakásfenntartási támogatásra. A településeknek – a legszegényebbek kivételével –, ha akarják fizetni, maguknak kell kigazdálkodniuk. A legtöbb önkormányzatnak erre nem lesz pénze, s ezeken a helyeken megszűnik az éppen a legszegényebbeknek járó támogatás, mely több tízezer somogyinak jelentett – ha csak öt-tízezer forintos – segítséget. Szakemberek szerint ez tovább növeli a családok nehézségeit, s még többen lesznek, akik elveszítik az otthonukat.

    – Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy az így kieső néhány ezer forint miatt nem tudják tovább fizetni a lakáshitelüket – magyaráztaLénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője –, bár az is előfordulhat, hogy egyeseknek éppen ez az összeg hiányzik majd a törlesztőrészletből, főként, ha a devizahitelek forintosítása után a törlesztés akár csak néhány ezer forinttal is nő. Sokkal komolyabb gondot okoz, hogy ez a pénz a közműszolgáltatók számláinak befizetésekor fog hiányozni, s a tartozások miatt, melyek értéke töredéke lesz az ingatlanhitelnek, a cégek megindítják a behajtást, és az árverezési eljárást. A lakásfenntartási támogatás megszűnése több áttételen keresztül vezethet az otthon elveszítéséhez.

Forrás: sonline.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunka védett korban is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector