Startlaphoz Csatlakozz!

Nőtt a szegénységgel, vagy társadalmi kirekesztés kockázatával sújtottak  száma

Hogyan lesz 1 millió magyar szegénnyel kevesebb 2020-ig?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 04. szerda, 12:53


Az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésében rendkívül jól halad Magyarország az Európa 2020-as stratégiában rögzített célhoz képest, és az oktatás terén sem kell már hatalmas erőfeszítést tennünk, de a szegénység visszaszorításában nagyon gyorsan kellene hatalmas eredményt produkálnunk - többek között ez derül ki egy hétfőn megjelent átfogó uniós jelentésből, melyről a Portfolio is beszámolt.

   Utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy 2020-ig kereken 1 millió fővel kellene csökkenteni a szegénységgel, vagy társadalmi kirekesztés veszélyével sújtott réteg méretét Magyarországon. A 2008-2009-es válság elhúzódó negatív hatásai miatt nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte nagy gond a szegények kapcsán 2020-ra vállalt célok teljesítése, sőt az utóbbi években az EU átlagát tekintve még távolodtunk is a céltól.Ebben kifejezetten jól áll Magyarország.

   Hétfőn adta ki az Eurostat azt az átfogó jelentést, amely „félúton” vizsgálja azt, hogy az Európa 2020-as stratégiához rendelt célértékekhez képest hogyan haladnak az egyes EU-tagállamok, illetve az átlagos értékeket tekintve az Európai Unió. Magyarország a legfrissebb adatok alapján vegyes teljesítményt mutat, mert míg az üvegházhatású gázok kibocsátása kapcsán kifejezetten jól állunk, addig más mutatók javítása érdekében bőven van még tennivalónk.

   Amint az alábbi táblázatban látszik: a kvótakereskedelmi rendszeren (ETS) kívüli kibocsátás kapcsán 2005-höz képest 2020-ra 10%-os kibocsátás-növelési korlátot vállaltunk, de az elmúlt évek elhúzódó magyarországi válsága miatt a kibocsátásunk a 2005-ös bázis évhez képest 21,4%-kal esett.
 
  Ez tehát nagy pirospontnak is tekinthető a 2020-as célokhoz való előrehaladás tekintetében, de közben egy másik környezetvédelmi célértékhez képest egyelőre nagy az elmaradásunk.

   A legfrissebb, 2012-es adat szerint ugyanis a megújuló energiahordozók felhasználási aránya még csak 9,6%-os volt, miközben 2020-ra 14,65%-os arányt vállaltunk, igaz már ez a 9,6%-os arány is több mint duplázódást jelent 2005-höz képest.


Van még tennivalónk a környezetvédelem terén
 

   A zöldenergiával kapcsolatban az elmúlt években ellentmondásos volt a magyar kormányzati álláspont (pl. paksi bővítés, napelemre kivetett különadó), ami a célhoz való közeledésben feltehetően nem segített jelentősen. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy az elmúlt két évben lezajlott nagy környezetvédelmi beruházások (pl. panelfelújítási program), illetve a következő évekbeli jelentős uniós pályázati pénzek (panel III. program, CO2-kibocsátás csökkentését szorgalmazó támogatási konstrukciók a GINOP-ban és a KEHOP-ban) akár jelentősen is közelebb vihetnek minket a 2020-ra vállalt nemzeti célérték teljesítéséhez.

  Szintén érdemi előrelépést eredményezhet a kutatás-fejlesztési és innovációs területen az, hogy a GINOP-ban, illetve konkrétan az S3-as stratégia keretében igen jelentős uniós források állnak rendelkezésre az innováció ösztönzésére. Ez tehát segíthet abban, hogy a k+f+i terén 2013-ban GDP-arányosan mért 1,41%-os ráta 1,8%-ra emelkedjen. Azt is gyorsan hozzá kell persze tenni, hogy ez az 1,8%-os arány még mindig jócskán elmarad majd attól a 3%-os céltól, amelyet a közösség 2020-ra az EU átlaga szintjén vállalt.

Örülhetnénk az eredménynek, de...

  Az üvegházhatású gázok kibocsátásához hasonlóan a munkaerőpiac terén is láthatunk jelentős előrelépést a 2020-ra vállalt célhoz képest. Azt az Eurostat rövid szöveges összefoglalója is elismeri, hogy 2010-hez képest érdemben nőtt a foglalkoztatottsági ráta a 20-64 éves korosztályban, de azt is megjegyzi, hogy a 63,2%-os ráta még mindig az egyik legnagyobb elmaradást jelenti az egész EU-ban a 75%-os nemzeti vállalástól.

   Szintén elismerően fogalmaz az Eurostat anyaga a magyar oktatási rendszerben 2008 óta bekövetkezett előrelépésről, hiszen a diplomával rendelkező fiatalok aránya már 2013-ban megközelítette a 2020-ra vállalt nemzeti célt. Kritikusan megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy a korai iskolaelhagyók arányában nem sikerült csökkenést elérni az utóbbi években, így van még mit tenni ezen a téren.

   A pozitív fejlemények mellett nagy problémának mondható az, hogy az Eurostat adatai szerint az elhúzódó válság miatt, az adórendszeri átalakítások mellett az elmúlt években nőtt a szegénységgel, vagy társadalmi kirekesztés kockázatával sújtott magyarok létszáma. Az anyag - további kommentár nélkül - külön ki is emeli, hogy  igen nagymértékben, közel 1 millióval kellene csökkenteni 2020-ig ennek a társadalmi rétegnek a létszámát ahhoz, hogy elérhessük az általunk vállalt célt.
 
   A szegénység, illetve a gyermekkori szegénység súlyos problémájára az utóbbi időszakban több magyarországi felmérés is felhívta a figyelmet, így nem az Eurostat anyaga az egyetlen hivatkozási alap ebben a témában (sem).

És az EU hogyan áll a saját vállalásaihoz képest

  A fentiek után érdemes azt is megvizsgálni röviden, hogy az EU átlaga szintjén hogyan állunk a 2020-ra vállalt stratégiai célok teljesítésében. Az alábbi nagy táblázat sok számából kirajzolódó főbb megállapítások:
  • A 20-64 év közötti korosztály foglalkoztatási rátája tekintetében visszalépés figyelhető meg az elmúlt években (68,4%-ra csökkent a vállalt 75%-os célhoz képest)
  • Ugyanígy a szegénység és társadalmi kirekesztés veszélyével sújtott réteg létszámában is visszalépés (növekedés) volt megfigyelhető, így a 2013-as adat szerint (121,4 millió fő) mintegy 5 millió fővel kell csökkenteni 2020-ig ennek a társadalmi rétegnek a létszámát
  • Örvendetes ugyanakkor, hogy a GDP-arányos k+f+i kiadások területén a válság mellett is sikerült kicsit előrelépni (elérte az EU s 2%-os rátát a 3%-os cél mellett), igaz a ráta növekedésében a lassú GDP-növekedésnek is szerepe lehetett
  • Ugyanígy örvendetes az üvegházhatású gázok kibocsátásában látott jelentős előrelépés (már 2012 végére megközelítette a kibocsátási szint a 2020-ra vállalt célértéket), de ebben az elhúzódó válság kibocsátást visszafogó hatásának is szerepe van
  • A megújuló energiaforrások felhasználási arányában is volt előrelépés (ebben a 2011-es fukusimai atombaleset utáni német változásoknak is fontos szerepe lehetett), de a 2012-es állapot szerint még sok erőfeszítést kell tenni a 20%-os ráta eléréséhez
  • Kedvező az is, hogy a korai iskolaelhagyók és a diplomával rendelkezők részaránya terén is szépen halad a 2020-ra vállalt célok felé az EU
Forrás: Portfolio
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hogyan lesz 1 millió magyar szegénnyel kevesebb 2020-ig?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector