Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzetgazdasági Minisztérium:

A munkáltatók több mint négyötödénél találtak munkavédelmi szabálytalanságot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 05. csütörtök, 08:00

Az ellenőrzött munkáltatók 82,8 százalékánál, mintegy 14 ezer foglalkoztatónál talált munkavédelmi szabálytalanságot tavaly a munkavédelmi hatóság, amely az ellenőrzés alá vont munkavállalók mintegy 62,1 százalékát, 210 ezer embert érintette - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának tájékoztatásából.

    A munkavédelmi szabálytalanságok aránya 2014-ben kissé nőtt az előző évhez képest. 2013-ban az ellenőrzött munkáltatók 81,6 százalékánál, valamint a munkavállalók 58,3 százalékánál találtak szabálytalanságot.     

    Tavaly 623 esetben összesen 156 millió forint munkavédelmi és 185 esetben 10,9 millió forint eljárási bírságot szabtak ki a hatóság felügyelői.

    Súlyos szabálytalanságot a munkavállalók 32,2 százalékánál tárt fel a hatóság tavaly, ez 67 682 foglalkoztatottat jelent. Ez 4,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben regisztrált 36,4 százalékot, azaz 88 667 embert érintő létszám.     

    A súlyos munkavédelmi jogsértések között 2014-ben továbbra is jellemző a magasban végzett munkáknál a megfelelő védelem kialakításának és az egyéni védőeszköz biztosításának hiánya, vagy a munkavállaló részéről történő használatának elmulasztása.
    Közműépítési földmunkáknál sok esetben elmarad a dúcolás, miközben a közúti járműforgalom közvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét - írja a munkavédelmi hatóság.

    A munkavédelmi hatóság a 16 941 munkáltató ellenőrzése során 31 658 látogatást folytatott, az ellenőrzések számában a kiemelt ágazatok - egyebek mellett az építőipar, feldolgozóipar, gépipar - képviseltek nagyobb arányt, az összes ellenőrzött munkáltató mintegy kétharmada tartozott az egyik kiemelt ágazatba.

    A leggyakrabban előforduló mulasztások a munkavédelmi ismeretek hiánya, a botlás, elesés és elcsúszás veszély és a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatokkal kapcsolatos szabályok megszegése voltak.

    A hatóság jelentése szerint az állampolgárok nagy számban tettek bejelentést, az egészséget és biztonságot veszélyeztető körülmények miatt, a felügyelők a közérdekű bejelentés miatti 2546 látogatásuk során 1719 közérdekű bejelentést, 282 panaszbejelentés miatti látogatás során 224 panaszt vizsgáltak ki. Az összes látogatás 8,9 százaléka irányult közérdekű és panaszbejelentések kivizsgálására, amely során 10,7 millió forint munkavédelmi bírságot és 1,9 millió forint eljárási bírságot szabtak ki.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkáltatók több mint négyötödénél találtak munkavédelmi szabálytalanságot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector