Startlaphoz Csatlakozz!

Keveslik a béremelést

Mikor jön az ötnapos Volán-sztrájk?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 05. csütörtök, 08:32

Egyre elkeserítőbbnek látja a helyzetet a Volán-társaságoknál dolgozók béremeléséért küzdő egyik szakszervezet, ezért nagy a valószínűsége, hogy megtartják a március 23-tól tervezett ötnapos sztrájkot – írja a pecsma.hu.

   Ismert, február végén lebegtette meg a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), hogy ha nem sikerül megállapodni az idei béremelésről, ötnapos figyelmeztető sztrájkot szerveznek a Dél-Dunántúlon.
 
  Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint nemrég Budapesten ugyan megállapodott négy érintett szakszervezet a munkáltatóval, ám ez még a korábbi bérajánlásnál is kevesebb emelést tartalmaz.
 
  - Mi 6,5 százalékos béremelést szeretnénk elérni, erre azonban most nem sok esélyt látok. A Budapesten aláírt megállapodás csak 1,8 százalékos bérnövekedést jelent,  az MNV Zrt. ezt kötelező érvényűnek tekinti, azaz elvárja a végrehajtását. Ezt a megállapodást nem fogadjuk el, s nem is tudom, hogy azok a kollégák, akik ezt megkötötték, hogyan merték megcsinálni.
 
  Jelenleg több mint kétezer munkavállaló dolgozik a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. alá bevont Volán-társaságoknál. A dolgozók egyébként nettó 90 ezer és 130 ezer forint között keresnek havonta, az átlagos fizetés tehát 110-120 ezer forint. A szakszervezeti vezető szerint a buszvezetők 10-15 ezer forinttal többet visznek haza, mint a szerelők.
 
   Roszprim Nándor, a közlekedési központhoz tartozó Pannon Volán sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a társaság egyelőre nem kívánja kommentálni a Szolidaritás bejelentését. Annyit azért elárult, hogy bár nagy érdek-képviseleti szervezetről van szó, nem reprezentatív.
 
   - Négy szakszervezettel megtörtént a megegyezés, egy szerv van, amelyik itt helyben nem akarja elfogadni a megállapodást. A közlekedési központ nem tudja és nem akarja kommentálni a SZAKSZ sztrájkra hívó bejelentését.
 
   Úgy tűnik tehát, hogy március 23. és 27. között sztrájkolni fognak a Volán-társaságok dolgozói, hacsak a tovább zajló egyeztetések nem hoznak áttörést a kérdésben.
 
  Szerdán újból tárgyalóasztalhoz ültek a felek a SZAKSZ által el nem fogadhatónak tartott bérajánlást illetően. Mint Dobi Istvántól megtudtuk, a szakszervezetek átgondolták bérkövetelésüket, így 5,2 százalékban határozták meg az alapbér-fejlesztési igényüket.
 
   - Ebből már nem vagyunk hajlandóak engedni a továbbiakban. A munkáltató nem fogadta el követelésünket, kérte, hogy folytatódjanak a tárgyalások. Mi azonban bejelentettük, hogy elkezdtük a sztrájk szervezését.

   A hatályos jogszabályok szerint a közlekedési ágazatban sztrájk esetén a járatok 90 százalékának közlekednie kell. Ez Dobi szerint abszurd. Mindenesetre a régióban érintett 5050 járatból 560 járat kimaradására kell készülni, ez a vezető szerint minden hátráltató tényező ellenére minden bizonnyal fog némi fennakadást okozni a közlekedésben.

Forrás: pecsma.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mikor jön az ötnapos Volán-sztrájk?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector