Startlaphoz Csatlakozz!

Nem minden szabály ismert széles körben  

Állapotos munkavállaló: jogok és kötelességek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 06. péntek, 11:21

A munkaadók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik és milyen kötelezettségeik vannak akkor, amikor egyik munkavállalójuk állapotos lesz. Fontos, hogy néhány szabályt mindenképpen ismerjünk – írja a Piac&Profit.

   Ha egy munkavállaló bejelenti, hogy babát vár, akkor a terhesség és a szülési szabadság idejére felmondási védelem illeti meg. Ez a védelem akkor is jár az anyukának, amikor a kisgyermeke gondozása miatt fizetés nélküli szabadságra megy. „Ezeket a legtöbb cégnél tudják, amit viszont nem mindig, az az, hogy a lombikprogramban részt vevő anyukák is védi a törvény. Őket a program megkezdésétől számított legfeljebb 6 hónapig nem lehet elbocsátani” – magyarázzaDr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász. A szakember ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy ez nem jelenti azt, hogy abban az esetben, ha egy munkavállaló nem megfelelően látja el a munkáját, akkor az azonnali hatályú felmondás lehetőségével ne lehetne élni. Tehát a szabályozás a rendes felmondásra szól, míg azonnali hatályú felmondásra ilyen esetekben is van mód. Természetesen csak akkor, ha ez az ok nincs összefüggésben azzal, hogy az anyuka várandós vagy éppen otthon van a picivel. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha egy munkavállaló a próbaidő alatt jelenti be, hogy babát vár- bár ilyen esetben nem kötelező indokolni az azonnali hatályú felmondást -, ez ebben az időszakban sem lehet az elküldésének indoka.
 
   Azt is érdemes tudni, hogy a szülési szabadságról vagy fizetés nélküli szabadságról visszatérő kismamát azzal indokkal nem lehet elküldeni, hogy időközben valakit már felvettek a helyére, így nincs szükség a munkájára. „Ilyen esetekben általában a munkavállaló és a cég meg szokott egyezni és a kismamák közös megegyezéssel, de nem 0 forinttal távoznak a cégektől” – foglalja ezzel kapcsolatos tapasztalatait a munkajogász.
 
  Fontos tudni cégvezetőként azt is, hogy munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatása esetén a terhes kismama munkavégzésének helye nem változtatható meg – csak az ő beleegyezésével. Sőt, ez nem csak a babavárás idejére vonatkozik, hanem egészen a gyermek 3 éves koráig élhet ezzel a jogával a munkavállaló anyuka. „Azt a legtöbb munkaadó tudja, hogy a kismamának olyan munkakört kell biztosítania, ami az állapotának megfelelő, amit el tud úgy végezni, hogy ne veszélyeztesse a baba egészségét vele. Előfordulhat persze az is, hogy az adott munkahely nem tud más pozíciót kínálni a munkavállalónak. Ez esetben a munkaszerződésében meghatározott alapbérére jogosult a várandós alkalmazott” – magyarázza Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász.
 
   Munkaadóként mindezek mellett biztosítanunk kell a kismamának a lehetőséget, hogy részt vegyen a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ez azt jelenti, hogy az anyukának nem kell azért szabadságot kivennie, hogy elmehessen a terhesgondozás ideje alatt esedékes vizsgálatokra. A szülés után visszatérő anyukáknak pedig – ahogyan azt a régi törvény hívta, munkaidő-kezdemény jár: a szoptató anyukát az első hat hónapban napi kétszer egy, míg a kilencedik hónapig napi egy órára fel kell menteni a munkavégzés alól. A már említett lombikprogramban részt vevő szülőket is támogatják a jogszabályok: a beavatkozások idejére mind az anyukát, mind az apukát távolléti díj illeti meg. Azt is fontos tudni, hogy amennyiben ezekre az időszakokra nem fizetjük meg a távolléti díjat, az anyukáknak az esedékességet követő 3 éven belül lehetőségük van az összeg érvényesítésére, behajtására – ha a munkaügyi bírósághoz fordulnak.
 
   Ami szintén sokszor előkerül és gyakran zavar van ezzel kapcsolatban a fejekben, az a részmunkaidős foglalkoztatás. A cégek sokszor nem tudják, hogy milyen helyzetekben kell a kismamát részmunkaidőben foglalkoztatni és gyakran a munkavállalók sincsenek azzal tisztában, hogy mikor kérhetik cégüktől azt, hogy ne teljes munkaidőben menjenek vissza dolgozni. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy 2015. január 1-jével változott a jogszabály is. Eszerint idéntől a kismama már azt is kérheti a munkaadójától, hogy a gyermek 3 éves koráig a munkaszerződésben foglalt napi munkaidő felében foglalkoztassa. Ha három vagy több gyermeke van, akkor ez a lehetőség a gyerek 5 éves korági áll nyitva az anyuka előtt. „A jogszabály tehát azt mondja ki, hogy a munkáltató arra kötelezhető, hogy napi 4 órában foglalkoztassa a kismamát a cég, de arra már nem, hogy ezt 6 órában tegye” – emeli ki a szabályozással kapcsolatban Dr. Hajdu-Dudás Mária. A munkajogász azt is hozzáteszi, hogy kedvezmény nem csak az anyukáknak jár: a gyermek születését követően öt munkanap pótszabadsággal számolhatnak az apukák, amit a szülést követő második hónap végéig kell kiadni a munkavállalónak, az általa kért időpontban.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Állapotos munkavállaló: jogok és kötelességek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector