Startlaphoz Csatlakozz!

Könnyen ráfázhat, aki megpróbálja megkerülni a törvényt

Kész, vége: biztosan nem lesz házhoz szállítás vasárnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 06. péntek, 11:33

Bezárultak a kiskapuk, kicsit több mint egy hét múlva a Tesco Online, a Family Frost és a többi házhozszállítós lánc és mozgóbolt is behúzhatja a kéziféket vasárnaponként. A Pénzcentrum kormányzati értesülései szerint könnyen ráfázhat, aki megpróbálja megkerülni a törvényt.

   Nem kívánunk nyilatkozni; azt szeretnénk most, ha nem is léteznénk - kommentálta az Index tegnapelőtt megjelent értesülését a Pénzcentrum megkeresésére Félix Miklós, a Family Frost Kft. ügyvezető igazgatója.

   A hírportál azt írta, a Family Frost egyéni vállalkozó értékesítőkkel bújna ki a kötelező vasárnapi zárva tartás alól. Véleményük szerint, ha az árusok nem alkalmazottak lesznek, hanem egyéni vállalkozók, akkor nyugodtan folytathatják a kereskedést vasárnaponként is, amikor a többieknek nem szabad. Laptársunk szerint ezt igazolhatja az is, hogy a különböző álláshirdető oldalakon számos olyan hirdetést találni, ahol "vállalkozó partnereket" keres eladónak a Family Frost.
 
  Mivel a feltárt módszer nemcsak a házhoz szállítós piac emblematkus szereplőjének segíthet, ezért megkerestük a korlátozás másik nagy vesztesét is. A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél ugyanakkor leszögezték, ez a lehetőség egyelőre nincs napirenden. Főként, hogy jelenleg a Tesco Online kiszállító munkatársai a vállalat saját munkavállalói, illetve a kiszállítást végző autók a Tesco saját tulajdonában vannak.

Kötik az ebet a karóhoz

  A Family Frost és a többi kiszállításban (is) érdekelt (például a Tesco Online) cég problémája abból adódott, hogy az Nemzetgazdasági Minsztérium (NGM) korábbi értelmezése szerint a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, ezalatt pedig termékek forgalmazását, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni - így például az áruk összekészítését és kiszállítását is.
 
   A törvény nem határozza meg a kivételek körében az online rendelés utáni kiszállítást, csak az úgynevezett kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. A rendelés utáni kiszállítás tehát nem tartozik a kivételek körébe, csak az a szállítás, ami ahhoz kell, hogy az üzlet nyitvatartási időben működni tudjon - foglalta össze gondolatait néhány hónapja az NGM a téma kapcsán.

  Azóta viszont meglepően nagy volt a csend a témában. Főként, hogy korábbi sajtóértesülések szerint a tárcánál sem volt teljes az egyetértés, az állásfoglalás miatt elvileg állt a bál a minisztériumban. Ugyanakkor az NGM friss állásfoglalása is köti az ebet a karóhoz, a Pénzcentrum megkeresésére ugyanis megerősítették:
 
  Az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Ennek oka, hogy a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy azt állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig a termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokat kell érteni, ilyen például az áru összekészítése vagy kiszállítása is.

Mi lesz a kiskapukkal?

  Az NGM némileg hézagos állásfoglalása kapcsán természetesen már több kiskapu is felmerült. Ilyen volt például az, hogy ha jogilag mi bízunk meg egy fuvarozócéget, amely elhozza a kereskedő által egy raktárba lepakolt árut, akkor minden legális lesz. Azaz, ha például a Tesco honlapján feltüntetett fuvarozócégek egyikét mi keressük meg, az jogilag más, mintha maga a kereskedőlánc tenné ezt. A minisztérium viszont ezt is máshogy látja.
 
   A törvény hatálya alá tartozó kiskereskedelmi tevékenység az értékesítést tilalmazza a zárva tartási időszakban. A tárca értelmezése szerint az értékesítés az áru fogyasztóhoz való megérkezésével valósul meg. Így az sem történhet meg vasárnap az általános zárva tartási időszak alól nem mentesülő kereskedő részéről - közölte az NGM a Pénzcentrum megkeresésére.
 
  Ráadásul a minisztérium álláspontja szerint a törvény kifejezetten utal arra, hogy üzlet a mozgóbolt is.
 
   Az viszont továbbra is kérdéses, hogy ha egyéni vállalkozók vezetik a járműveket, akkor úton lehetnek-e vasárnaponként is? A törvényben foglalt mentesítő szabály szerint ugyanis az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárva tartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárva tartási időszakban az üzletben kizárólag kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet.
 
   Az NGM állásfoglalása szerint viszont: Ezeknek a feltételeknek a mozgóbolt üzemeltetésére jogosultságot szerző kereskedő vonatkozásában is fenn kell állnia. Így a kereskedő nem bújhat ki az általános zárva tartási kötelezettség hatálya alól azzal, ha mást bíz meg a tényleges kiskereskedelmi tevékenység végzésével, függetlenül attól, hogy ezt munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban látná el az adott személy. Amennyiben a kereskedő és a segítő családtag vonatkozásában a fenti feltételek fennállnak, önmagában annak nincs jelentősége a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény szabályainak alkalmazása körében, hogy e személyek saját vagy bérelt autóban folytatják a kiskereskedelmi tevékenységet.
 
  Így tehát úgy tűnik, a Family Frost és a többi házhoz szállítós lánc előtt is bezárultak az utolsó kiskapuk. Aki pedig trükközni próbál, az ráfázik.
 
   Amennyiben azonban kiderül, hogy egyéni vállalkozónak nagyobb cég általi bérbeadás kizárólag vagy túlnyomórészt arra irányul, hogy a zárva tartási szabályokat megkerüljék a törvény által előírt jogkövetkezményeket a zárva tartási szabályokat megkerülő kereskedőknek viselnie kell - összegezte álláspontját az NGM.

Forrás: Pénzcentrum

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kész, vége: biztosan nem lesz házhoz szállítás vasárnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector