Startlaphoz Csatlakozz!

Akár százezres bírsággal is járhat

Sok külföldön dolgozó nem szünetelteti magyarországi társadalombiztosítását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 06. péntek, 13:00
 
Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hány magyar dolgozik külföldön, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is jól mutatják, hogy ugrásszerűen nőtt a külföldön munkát vállalók száma. Azonban egy fontos dologról sokan elfelejtkeznek: nem szüneteltetik magyarországi társadalombiztosításukat. Ez a „feledékenység” akár százezres bírsággal is járhat – írja a Pénzcentrum.

   A Magyarországról elvándorlók leggyakrabban az Európai Unió tagállamait választják, ezen belül pedig Németország, Nagy-Britannia, és Ausztria tartozik a legkedveltebb célországok közé - mutatja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-ben készített felmérése.
 
   Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban a 30-39 éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb arányban, de nem sokkal maradnak le a tőlük fiatalabbak. Németországban már a 15-19 éves korosztály is megjelenik, az Egyesült Királyságban pedig szinte majdnem ugyanannyian vannak a huszonévesek, mint a harminc felettiek. Viszonylag kis számmal jelennek meg a hatvan évnél idősebb magyarok külföldön, ők a legtöbben Ausztriában laknak.

   A kint élők 84 százaléka vállal munkát az adott országban, a többiek pedig inkább a tanulás miatt mennek ki.
 
   Sokaknak azonban fogalmuk sincs arról milyen fontos elintézni a TB-t amikor külföldre költöznek.

Egészségbiztosítás külföldön

   Az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított, ezért mindig az adott országban ahol munkát vállalunk ott vagyunk kötelesek járulékfizetésre és teljes körű egészségügyi ellátást is csak ott kaphatunk.


   Tehát aki valamely Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, illetve Svájcban, vagy Magyarországgal nemzetközi egyezményt kötött tagállamban, biztosított illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében jött létre biztosítása vagy szűnt meg, azt 15 napon belül jelentenie kell.
 
  A bejelentést mindig a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél (OEP ügyfélszolgálatokon) tehetjük meg. Ekkor Magyarországon a társadalombiztosításunkat szüneteltetjük.
 
   Az ábrán láthatjuk, hogy bár 2009-hez képest 2010-ben csökkent a kijelentkezések száma, de 2010-től indulva folyamatos növekedést figyelhetünk meg, 2014-ig csaknem az ötszörösére nőtt az itthoni biztosítást szüneteltetők száma. Attól függően mi a választott országunk, a biztosítási kötelezettségeink eltérhetnek, ezért mindig járjunk utána milyen feladataink vannak.

Hazalátogattam és pont megbetegedtem

  Amennyiben más tagállamban vagyunk biztosítottak, akkor a TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ekkor ellátást Magyarországon az uniós szabályok alapján (pl. a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján) vagyunk jogosultak igénybe venni; ennek hiányában azonban csak térítés ellenében részesülhetünk ellátásban.

Kint dolgozom és még nem jelentettem ki magam

  Értelemszerűen más tagállamban munkát végző és biztosítottként Magyarországon nem kell havi 6930 forintot fizetnünk a TB-re. Azonban, ha a külföldi biztosításunk létrejöttét nem jelentjük, akkor a magyarországi jogviszonyuk rendezetlennek minősül és ezt a személyi kört az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabályi kötelezettségének eleget téve átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), aki az elmaradt járulékfizetés miatt eljárást folytathat le.

Mekkora lehet a bírság?

  A bírságolás az adott kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervek hatásköre. A bírság mértéke jogszabályban meghatározott (10 000 - 100 000 forint) összegű lehet és az elkövetéssel arányosan az eset valamennyi körülményét figyelembe állapítják meg a végösszegét.

Forrás: Pénzcentrum

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok külföldön dolgozó nem szünetelteti magyarországi társadalombiztosítását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector