Startlaphoz Csatlakozz!

2030 után a nyugdíjasok jövedelmi helyzete jelentős mértékben romlani fog

Népesedési Kerekasztal: készítsék elő a valós hozzájáruláson alapuló nyugdíjrendszer bevezetését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 06. péntek, 14:32

A Népesedési Kerekasztal a nyugdíjreform mielőbbi napirendre tűzését szorgalmazza, mert úgy látják, az alacsony születésszám és a kivándorlás veszélyezteti a társadalombiztosítás jövőjét, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kérdés rendezése politikai ciklusokon messze túlnyúló kormányzati felelősséget jelent.

    Benkő Ágota, a testület koordinátora pénteken juttatta el az MTI-hez a népesedéspolitika és az államháztartás kapcsolatáról készített állásfoglalásukat.

    Az állásfoglalás összegzésében azt írták: miközben elismerik a kormányzat erőfeszítéseit a népesedési helyzet javítására, a gyermekes családok helyzetének könnyítésére, úgy látják: 2030 után a nyugdíjasok jövedelmi helyzete jelentős mértékben romlani fog.

    Megítélésük szerint a jelenlegi helyzetben segítséget jelenthetne egy olyan nyugdíjreform megvalósítása, amely pozitívan hathatna vissza a népesedési helyzetre, és korrigálna egy alapvető igazságtalanságot. Mint írták, a gyermeket vállalók viselik a terheket a jövő munkaképes generációjának felnevelésében, ugyanakkor ez rosszabb helyzetbe hozza őket nyugdíjas korukra. A társadalombiztosítás nem kedvezményezi eléggé a gyermeket vállaló szülőket - tették hozzá.

    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a külföldi munkavállalás tömegessé válása előbbre hozhatja és súlyosbíthatja az államháztartás gondjait. Ennek oka szerintük az, hogy a kivándorlók kinti munkavégzésük alatt nem a magyar rendszerbe fizetnek járulékot, adót, ez a kiesés pedig az államháztartást terheli.

    Kitértek arra: mivel a szabad munkaerőmozgásnak ez a negatív hatása általános kelet-európai probléma, egységes stratégiai lépésekre lenne szükség az érintett uniós országok részéről. Nem igazságos, hogy az Európai Unió nyugati országai demográfiai deficitjüket a kelet-európai munkaerő elszívásával oldják meg - írták.

    Azt javasolják a kormányzatnak, hogy a demográfiai problémák megoldása iránt elkötelezett szakmai társadalmi partnerekkel a lehető legsürgősebben készítsék elő a valós hozzájáruláson alapuló nyugdíjrendszer bevezetését, alakítsák ki a gazdasági-demográfiai kihívásokat kezelő migrációs politikát. Jelezték: a kerekasztal felajánlja szakértőinek közreműködését, beleértve a társadalmi párbeszédet.

    A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke hívta össze az azóta elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A civil, egyházi és kormányzati szervezeteket is tömörítő kerekasztal korábban több olyan javaslatot is kidolgozott a kormányok számára, amelyet figyelembe vettek a népesedéspolitikai döntéseknél.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Népesedési Kerekasztal: készítsék elő a valós hozzájáruláson alapuló nyugdíjrendszer bevezetését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector