Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarországon az emberek fele nem akar női főnököt vagy beosztottat

A nőket érő munkaerő-piaci hátrányok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 10. kedd, 08:21

Szinte férfiak nélkül beszéltek tegnap a nőket érő munkaerő-piaci hátrányotól. A férfiak hiánya azért is volt különösen fájó, mert a rendezvény fókuszában éppen ők álltak: a férfi- és az apaszerep megváltoztatása nélkül nincs értelme a nemek egyenjogúságáról beszélni – írja a Népszabadság.

   Szimbolikus hely, a Google Ground adott otthont a JÓL-LÉT Alapítvány nőjogi konferenciájának. Három hónapja éppen itt mutatta be a Gemius azt a kutatást, amelyből kiderült: Magyarországon az emberek nagyjából fele nem akar női főnököt vagy beosztottat, vele egy szinten lévő kollégának is csak minden negyedik ember választana nőt. Ezek az adatok is sarkallták a Nyitottak vagyunk elnevezésű kezdeményezés életre hívóit – az Espellt, a Prezit és a Google Magyarországot –, hogy megszólítsanak olyan cégeket, amelyek deklarálják: náluk a munkavállalókat csak a tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg.
 
   Bár a kezdeményezéshez már 834-en csatlakoztak, egyelőre nincs áttörés sem a vállalati szektorban, sem a politikai életben. Legalábbis ez derült ki a Jól-Lét Alapítvány „A Nők munkahelye Magyarországon – Irányok és lehetőségek a gyermekvállalás utáni visszatérés támogatásában” című konferenciáján.
 
   Az első felszólaló, Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy az egyenjogúság nem megy férfiak nélkül, nekik is részt kell vállalniuk a családi élettel járó feladatokból. A nagykövet azt hangsúlyozta, hogy ehhez a fiúkat is úgy kell nevelni, hogy természetessé váljanak számukra az otthon körüli teendők, akár a mosogatás is. A nagykövet az egyenjogúsághoz vezető út jogi háttérének fontosságát is kiemelte, amihez elengedhetetlen, hogy a nők képviseltessék magukat a parlamentben.
 
  – Ha a parlamentben csak 55-60 körüli urak ülnek, akkor abban az országban nem lesz családbarát jogi háttér – szögezte le. Emlékeztetett: a világ parlamentjeiben – még a nyíltan nőgyűlölő arab és afrikai országokat is beleszámítva – átlagosan 22 százalék a nők aránya a parlamentekben. Furcsának nevezte, hogy Magyarországon ez a szám tíz százalék alatt van, miként az is különös egy európai uniós tagországban, hogy nincs a kormányban női miniszter.
 
  Tove Skarstein szerint, ha a nők nem aktívak a politikában, sosem lesz változás. A norvég nagykövet felidézte azokat az észrevételeket, amelyeket arra vonatkozóan szokott rendszeresen kapni, hogy „könnyű egy gazdag országban” figyelni a nemek közötti esélyegyenlőségre.
 
   – Természetesen a pénz sok mindent megkönnyít. De a gyermekvállaláshoz igazodó családbarát jogi háttér megteremtéséért küzdő mozgalmak már a hetvenes években megjelentek, még mielőtt a nyolcvanas években az olajmezőket felfedezték volna. A nők integrált jelenléte a munkaerőpiacon többet hoz a GDP-ben, mint a gáz- és olajipar – fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a nemek közti egyenlőség gazdaságilag kifizetődő és hatékony.
 
  A norvég nagykövet felidézte azokat a politikusokat, akik amiatt siránkoznak, hogy kevés gyerek születik. Nekik azt üzente: azokban az országokban magas a születési ráta, ahol a nőknek nem kell választaniuk munka és gyerekvállalás között, mert a családban és a munka világában is közösen oszlik meg a teher a nők és férfiak között.
 
  – Ha egy országban a nők integráltan jelen vannak a munkaerőpiacon, akkor az nem csak magasabb GDP-t jelent, hanem több kisbabát is – jelentette ki, s egyúttal leszámolt azzal a közhiedelemmel, hogy a női kvótát Norvégiában adminisztratív eszközökkel kényszerítenék ki. – A gazdasági társaságok és a pártok maguktól jöttek rá, hogy sikeresebbek, ha a nemek közötti viszony kiegyenlítettebb – szögezte le a nagykövet, majd a civileket ért politikai támadásokra reagálva kijelentette: ez a konferencia is a norvég adófizetők pénzéből, azaz a Norvég Civil Támogatás Alap támogatásával valósult meg.
 
  Keveházi Kata, a szervező JÓL-LÉT Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon a kormányok vissza akarják nyomni a nőket olyan szerepekbe, amelyekhez sztereotípiák tapadnak. (Ilyen sztereotípia például az, hogy a nők nem alkalmasak vezetésre, illetve az, hogy gondozásra születtek.) Ez a szemlélet folyamatosan újratermeli a diszkriminációt.
 
   Keveházi Kata két növekedési modellt említett. – Van az egyenlőtlenségek csökkentésére irányuló skandináv modell, amelyben mindenkinek a tudására, tehetségére számítanak, és amelyben a hátrányos helyzetű csoportok – így a nők is – jobban hozzáférnek a javak megtermelésének lehetőségéhez. Ez a modell időnként támogatási beavatkozásokat igényel, de folyamatosan újraenergizálja a növekedést.
 
   A másik modellben a gondozási szerepek felé terelik a nőket. Ilyen Magyarország is, ahol még a munkaerő-piaci aktivitást ösztönző intézkedéseket is úgy alakították ki, hogy a nők el tudják végezni a számukra dedikált otthoni munkákat is – fogalmazott, utalva arra, hogy a család és munka összeegyeztetésére irányuló intézkedéseket a kormány kizárólag a nőkre szabja. Ez a modell folyamatosan újratermeli a jövedelmi egyenlőtlenségeket, a munkaerő-piaci hátrányokat.
 
   – A foglalkoztatott nők aránya a visegrádi országokban tartósan elszakadt a legkorábban csatlakozott 15 ország átlagától – ezt már Szikra Dorottya mondta. Az MTA TTK tudományos főmunkatársa az alacsony – 50 százalék körüli – arányon belül döbbenetesnek nevezte a kisgyerekes anyák foglalkoztatottságát: ők vannak leginkább hátrányos helyzetben (Lengyelországot kivéve). A gyerekvállalás hatása sokkoló: kétszeres a szorzó a gyerekes és gyerektelen nők között a foglalkoztatásban. A szociálpolitikus szerint ebben szerepe van a szakpolitikai intézkedéseknek, kiváltképp Magyarországon. Ehhez van köze a „nagy szocialista vívmánynak” nevezett gyesnek és az anyasági szabadságnak is, ami elveszi a nőktől a valódi választás esélyét. Szikra Dorottya felidézte, hogy ezt az örökséget kétszer próbálták lerázni: 1996-ban a Bokros-csomaggal a Horn-kormány, majd 2009-ben Bajnai Gordon kormánya.
 
   – Mivel e két kiugrási kísérlet a megszorításokhoz volt köthető, ezért nem is voltak sikeresek – összegezte a szociálpolitikus, aki megemlítette azt is, hogy az adórendszeren keresztül visszaosztott állami forrásokat összeadva a jobb helyzetű családok lényegesen többet kapnak a költségvetésből, mint a tartósan munka nélkül tengődő, mélyszegény családok. Ennek a torz rendszernek a következménye a gyerekszegénység növekedése. – A súlyos anyagi hátrányban élő hét év alatti gyerekek aránya minden visegrádi országban csökkent Magyarországot kivéve, ahol meredeken nő, most 35 százalékos.
 
   A bank visszavár
 
   A JÓL-LÉT Alapítvány civil szervezetekkel együtt 2014 végén hirdette meg a Munkám visszavár pályázatot, amelyre olyan munkavállalók jelölhették munkahelyüket, akik kisgyerekük mellől tértek vissza a munka világába. A díjra tavaly 35 vállalatot jelöltek. A kisgyerekesek egyik legbefogadóbb munkahelye idén a K&H bankcsoport.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nőket érő munkaerő-piaci hátrányok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector