Startlaphoz Csatlakozz!

Gombamód szaporodnak az internetes térképek

Élettársakra is rámennek a fogyasztóvédők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 10. kedd, 09:21

Gombamód szaporodnak a nyitva tartó üzletek megtalálását segítő online térképek, applikációk, miközben készülnek a hatóságok is. Nem érdemes péládul március 15. után azzal próbálkozni a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletekben, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A hatóság hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálódhat, és akár a helyszínen kérheti a dolgozóktól, hogy igazolják: családtagok – írja a Világgazdaság.

   Hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálja majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy betartják-e az üzletek a március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat. Azt persze nem árulják el, mikortól és hol ellenőriznek majd szúrópróbaszerű, mindenesetre a már megszokott módszerekre számíthatnak az érintettek, például próbavásárlásra vagy helyszíni szemlére.
 
  A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint utóbbi a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Az élettárs tehát nem.
 
   A hatóság vizsgálhatja, hogy valóban a tulajdonos vagy közeli hozzátartozó végzi-e a kereskedelmi tevékenységet. Ennek tisztázására akár a helyszínen is nyilatkozattételre vagy adatszolgáltatásra szólíthatnak fel az ellenőrök – hívta fel a figyelmet Kiss Anita, az NFH szóvivője. Hozzátette: minden esetben jóhiszeműen járnak majd el, ám ha felmerül a gyanú, hogy a nyilatkozatban szerepelő adatok nem valósak, eljárási bírságot szabhatnak ki.
 
  A szolgáltató egységek – fodrászatok, kozmetikák –, a piacok és az azok területén található kereskedelmi egységek továbbra is nyitva tarthatnak vasárnap, a dohányboltok azonban főszabály szerint nem. Az NFH lapunknak adott válaszában arra is kitért: a szabályozás szerint annak semmi akadálya, hogy az üzletekben vasárnaponként leltározást végezzenek vagy takarítsanak, hiszen ezek nem minősülnek kiskereskedelmi tevékenységnek. Dolgozni lehet tehát vasárnap, csak nyitva tartást korlátozták a törvényben.
 
   Március 15. közeledtével gombamód szaporodnak a vasárnap is nyitva tartó üzleteket listázó, interneten vagy GPS-en elérhető adatbázisok és térképek. A www.vasarnapinyitvatartas.hu oldalon, ami a felhasználó közvetlen környezetében található nyitva tartó kereskedelmi egységeket mutatja meg az Android, IOS vagy Windows rendszert futtató okostelefonokon, eddig 3000-3500 cég regisztrált.
 
   „A boltok mintegy fele Budapesten található. Jelentős növekedésre a következő napokban sem számítunk, mert a március 15-i hétvége vasárnapján a nemzeti ünnep miatt egyébként is zárva tartanának az üzletek. Az emberek – és a vállalkozók is – március 22-én fognak először szembesülni azzal, hogy részben újra kell szervezniük az életüket. Valószínűleg akkor kezdenek majd tömegek kutatni az interneten, hol tudnának bevásárolni” – mondta lapunknak Borsik Gábor, a weblapot üzemeltető NPMobileComm-Navipro csoport egyik alapítója.
 
   A cég Magyarország egyik legnagyobb mobilszoftver fejlesztője, ahol egyelőre nem számolnak azzal, hogy az oldal profitot fog termelni. „Kevesebb, mint egy hónap alatt fejlesztettük a vasarnapinyitvatartas.hu-t, melléktevékenységnek tekintjük. Biztosan nem ebből fogunk megélni, de ez is segít még ismertebbé tenni a cégünket” – tette hozzá Borsik Gábor. Negyed- illetve félévente ellenőrizni fogják, hogy a náluk regisztrált üzletek valóban nyitva vannak-e, de bíznak abban, hogy kevés fals partnerük lesz, hiszen a szolgáltatásért fizetni kell, évi 4800 forintot. „Ez havi szinten két kávé ára, azaz senkit nem tart vissza a regisztrációtól, ugyanakkor mégiscsak pénzbe kerül, tehát fölöslegesen nem fizetik elő a vállalkozások” – véli a szakember.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Élettársakra is rámennek a fogyasztóvédők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector