Startlaphoz Csatlakozz!

A KASZ szerint a bizonytalanság szakmailag is tarthatatlan

Zárva tartás: lehet, nem lesz rendelet?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 10. kedd, 12:02

Egyre nagyobb a bizonytalanság a március 15-től életbe lépő kötelező zárva tartás miatt. A munkavállalók attól tartanak, hogy 10-12 órát, vagy váltott - esetleg éjszakai - műszakban kell dolgozniuk, miközben elvesztik a vasárnapi pótlékot – olvasható a Népszavában.

  Egyre több kereskedelemben dolgozó tart attól, hogy akár 10-12-órás műszakot is kell majd teljesíteniük hétköznap és szombaton a vasárnapi zárva tartás miatt. A nagy üzletlánc többsége ugyanis meghosszabbítja a nyitva tartási időt, hogy mérsékelje a veszteségeket. Becslések szerint az ágazat 40 milliárd forintos bevétel kiesés könyvelhet el 2015-ben. De az is lehet, hogy inkább délelőttös és délutános - esetleg éjszakai - munkarendre állnak át, ami azért volna problémás, mert a teljesítményalapú bérezés esetén ez a délelőttieknek anyagi problémákat okozna.
 
  De nemcsak a munkáltatóknak okoz veszteséget a zárva tartás. A munkavállalók is rosszul járnak, hiszen a 48 órás pihenő időt már nem egyben, például hétvégén kell kiadni, így tehát lesz, aki szombaton délután kettőig dolgozik, s hétfőn délután kettőre újra munkába kell állnia.
 
   Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Népszavának a munkarendváltozással kapcsolatban elmondta, nem lehet egyik pillanatról a másikra felemelni az órakeretet. A nyolcórás munkanapnak meg kell maradnia. Ha bizonyos napokon tovább dolgozik valaki, akkor a ledolgozott túlórákat a cégnek ki kell fizetni. Ezért sem vállalná be a munkáltató 10-12 órás munkanapokat, még ha a jogszabály, vagy a kollektív szereződés lehetővé tenné, akkor sem.
 
   A kisebb üzleteknél, ahol nem olyan rendszeres a munkaügyi ellenőrzés, ott inkább előfordulhatnak 10-12 órás műszakok, akár túlóra pótlék nélkül. Az egyik nagy magyar élelmiszer kereskedelmi lánc egyik franchise üzletének dolgozói korábban már tettek panaszt a szakszervezetnél ezzel kapcsolatban: kifogásolták, hogy nincs munkaidő nyilvántartás, a jelenléti ívet nem az adott dolgozó írja alá, amikor kezd, illetve amikor végez.
 
   A KASZ elnöke szerint a multiknál még nagy a bizonytalanság, hogy hogyan osszák majd be a munkaerőt, mert ma még nem tudják, hogy vasárnap a raktárakban lehet-e dolgozni, vagy sem. A jelenlegi szabályozás szerint igen, de ez bármikor megváltozhat. Nem derült még ki az sem, hogy mikor rendelhetnek hétvégén friss árut, ha nincs folyamatos üzem. Egy nap kiesés is jelentősen átalakítja a kereskedelmet - tette hozzá Sáling József.
 
   Az elmúlt hetekben a kormányon belüli presztízsharcok miatt káosz alakult ki a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez kapcsolódó rendelet ügyében. Ezen a héten fogadja el a végleges rendelettervezetet a kabinet, de információink szerint az sem kizárt, hogy egyelőre nem lesz ilyen „mankó” a törvényhez. Állítólag ehelyett egy újabb egyéni képviselői indítvány születik, amit eddig az érdekképviseleti szervezetek nem láttak. Ebben lenne benne az adventi négy és a szabadon választott egy vasárnap végzett munkáért járó 100 százalékos pótlék. Ugyancsak a javaslatban szerepelne, hogy a kis- és nagykereskedelmet folytató cégek üzleteit is zárva kell tartani vasárnap.
 
  Az sem világos, hogy azok, akik egész évben dolgozhatnak vasárnap, például a vendéglátásban, turisztikai iparban, ők vajon az adventi négy adventi, valamint az egy plusz vasárnapért külön megkapják-e a 100 százalékos pótlékot. Eredetileg arról volt szó, hogy minden kereskedelmi dolgozó minden vasárnapi munkáért megkapja a jelenlegi pótlék kétszeresét. Ez a bizonytalanság szakmailag is tarthatatlan - vélte Sáling József.
 
Forrás: Népszava

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Zárva tartás: lehet, nem lesz rendelet?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector