Startlaphoz Csatlakozz!

A gyakorlat sokszor felülírja a jogi előírásokat

Munka baba mellett: hány óra lehet a részmunkaidő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 10. kedd, 16:57

Részmunkaidő, szülési szabadság, munkavégzés orvosi vizsgálatok idején - a gyermeket vállaló családok kivétel nélkül találkoznak ezekkel a lehetőségekkel. Mi változott a részmunkaidős foglalkoztatásban 2015. január 1-jével? – a kérdésre a babaszoba.hu cikkében keresték a választ.
 
   A várandós kismamát az előírt orvosi vizsgálat idejére a munkaadónak mentesítenie kell a munkavégzési kötelezettség alól - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató nem teheti meg, hogy a szabadsága terhére engedi csak el a vizsgálatokra. „Ugyanez a szabály érvényes a gyermek megszületését követően is, ugyanis a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól” - teszi tisztába az ezzel kapcsolatos bizonytalanságokat Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász. A szakember hozzáteszi, hasonló a szabályozás érvényes, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő (ilyen a lombikprogram) kezelések alkalmaira is. Ilyen esetekben ezekre az alkalmakra a munkavállaló kismamát (és adott esetben az érintett apukát) a kiesett időre távolléti díj illeti meg.

   A gyakorlat azonban sokszor felülírja a jogi előírásokat. A munkajogász kiemeli: számos példa akad arra, hogy a munkáltató nem hajlandó betartani a szabályt, a munkavállaló kényszerhelyzetben vagy nem megy el a vizsgálatra, vagy a munkáltató adott napra szabadságot ad ki részére. Ilyen esetben a munkáltató jogellenesen jár el, a kismama a távolléti díj iránti igényét három éves elévülési időn belül tudja érvényesíteni munkaügyi bíróságon.
 
   A szülési szabadság kérdés sem egyértelmű mindenki számára. „Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult, ez annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette” - mondja Dr. Hajdu-Dudás Mária. Ezen túlmenően a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra is jogosult a gyermek 3 éves koráig, amennyiben ezt a gyermek gondozása miatt veszi ki. Illetve ez a jogosultság fennállhat a gyermek 10 éves koráig is, a gyes folyósításának ideje alatt. A fizetés nélküli szabadság a munkavállalót a törvény erejénél fogva megilleti, annak igénybevételéhez elegendő egy erre irányuló írásbeli nyilatkozat.

   „A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg. Itt is javasolt az írásban történő tájékoztatás, minden félreértés elkerülése érdekében” - teszi hozzá a szakember. Azt is tudni kell, hogy a kisgyermeket nevelő, szoptató, dolgozó anyukának az első 6 hónapban napi 2x1, a gyerek 9 hónapos koráig pedig napi 1 óra munkaidő-kedvezmény jár.

   A kisgyermeket nevelők számára a részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége is adott, bár ebben volt egy módosítás január 1-jável. Eszerint a munkáltató a kismama munkavállaló kérésére a gyermek 3 éves koráig - három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek 5 éves koráig - köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. „Fontos azonban kiemelni, hogy a munkáltató csak arra kötelezhető, hogy napi 4 órában foglalkoztassa a kismamát, a törvény szerint a napi 6 óra tartamú részmunkaidő nem kényszeríthető ki” - emeli ki Dr. Hajdu-Dudás Mária.

  Azt is érdemes tudni, hogy az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.
 
Forrás: babaszoba.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munka baba mellett: hány óra lehet a részmunkaidő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector