Startlaphoz Csatlakozz!

Az egészségügy egyik „rákfenéje” a hálapénz

Elutasítják a röghöz kötést a szakorvosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 13. péntek, 09:23

Bélteczki János: Az egészségügy egyik „rákfenéje” a hálapénz, ám az alacsony fizetések miatt ez tartja életben a rendszert – olvasható a Magyar Hírlapban.
 
   Egyöntetűen elutasítja a szakma a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit – jelentette ki lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke, reagálva a Népszabadság hétvégi számában megjelent írásra, amelyben egy, a „kormány számára készített javaslatból” idéznek.
 
 
   Bár az egészségügyi államtitkárság megkeresésünkre azt válaszolta, egyelőre nincs készen a fizetésemelések részleteiről szóló tervezet, amelyre a lap hivatkozott, a cikk felveti azokat a lehetőségeket, amelyek már korábban is szóba kerültek a téma kapcsán – tehát, hogy a hálapénz visszautasításához, illetve a szakképzés hosszának megfelelő ideig tartó magyarországi munkavégzéshez kötnék a száz-kétszázezer forint közötti szakorvosi béremelést is.

   Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik „rákfenéje” a hálapénz, ám jelenleg sajnos „ez tartja életben a rendszert”, mivel a magyarországi orvosi fizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön. „Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést – amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz – több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető” – hangsúlyozta.

   A „röghöz kötéssel” kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már „bőven ledolgozták a képzési idejüket”. Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, „hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból”, így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet.
 
Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elutasítják a röghöz kötést a szakorvosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector