Startlaphoz Csatlakozz!

Vasárnapi zárva tartás

Megoszlanak a vélemények az elbocsátási hullámról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 13. péntek, 10:37

Vasárnaptól a legtöbb üzlet zárva tart a hét utolsó napján, bár számos kivétel lesz, a kedvezményezettek köre széles. A munkaerő-piaci hatásokról megoszlik a szakértők véleménye: vannak, akik úgy vélik, jelentős elbocsátási hullámra lehet számítani, mások szerint a kiskereskedelmi törvény életbe lépése nem rengeti meg a szektort – olvasható a Napi Gazdaságban.

   Két nap múlva, március 15-én hatályba lép a vasárnapi nyitva tartást tiltó jogszabály. Munkajogi szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a kiskereskedelmi szektorban a hét utolsó napjára eső munkavégzés tilalmáról szóló 2014-es törvény – címével ellentétben – nem az üzletekben foglalkoztatottak vasárnapi alkalmazását tiltja, hanem a kereskedelmi törvénybe illő nyitvatartási szabályokat állapít meg. Így a törvény alapján zárva tartó üzletekben is elrendelhető vasárnapi munkavégzés a kereskedelmet kiszolgáló tevékenységgel összefüggésben, mint például a raktározás – mondta a Napi Gazdaságnak Horváth István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) egyetemi docense.
 
  A törvény hatálya alól mentesülnek a gyógyszertárak, a nemzetközi közforgalmú repülőtéri, a közforgalmú vasúti és autóbusz-pályaudvarok, a büntetés-végrehajtási intézetek, bizonyos egészségügyi intézmények területén kialakított üzletek, a termelői piacok, vásárok, és természetesen a benzinkutak is nyitva lehetnek a hét utolsó napján. A kedvezményezetti körbe tartoznak a katonai objektumok területén kereskedelmi tevékenységet folytatók, továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási, a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet folytatók, a vendéglátók, a világörökségi területen található üzletek, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységet lebonyolító üzletek.
 
  A törvény bevezeti a kiskereskedelmi nap fogalmát, ami a vasárnap és a munkaszüneti napok kivételével a hét többi napja. Kiskereskedelmi napokon üzlet a jövőben 6 és 22 óra között tarthat nyitva. Az üzletek az adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra, december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak. Néhány üzlettípusra további eltérő szabályok vonatkoznak. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek a kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között nyitva tarthatnak. Az újságot, valamint a virágot árusító üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra és 12 óra között, a sportlétesítményekben üzemelő üzletek pedig vasárnap és munkaszüneti napokon a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak.
 
   A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alapvetően támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását. Sáling József elnök szerint rengeteg a betöltetlen álláshely, így nem kell elbocsátásokkal számolni. Azok ellenzik a változást, akiknek fontos a 3000-4000 forintos vasárnapi pótlékból származó pluszjövedelem.
 
  A tekintélyes méretű kedvezményezetti kör ellenére a szektorban elbocsátási hullám várható – mondta a Napi Gazdaságnak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Ezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is elismerte egy interjúban, ám az iparági becslések szerinti 20-30 ezres hullámot a szakpolitikus akkor túlzónak tartotta. Csaposs Noémi nem bocsátkozott találgatásokba az elbocsátások mértékét illetően, de azt megemlítette: úgy véli, az egy munkanappal rövidebb munkahét miatt a szektorból távozó munkavállalók az ágazaton belül nehezen találnak majd újra munkát. Ezek az alkalmazottak ugyanis – eladókként, pénztárosként – kereskedelmi tapasztalatokkal rendelkeznek, így kénytelenek tapasztalataiknak megfelelő állást keresni. Akinek nincs más területen hasznosítható képzettsége, a termelő szektorban tud betanított munkásként elhelyezkedni, vélhetően kevesebb fizetésért. A magasabban kvalifikált kereskedelmi szakemberek irodai területen, a logisztikai vagy a szolgáltatási ágazatban helyezkedhetnek el – véli Csaposs Noémi. Az átképzés lehetőségét természetesen nem szabad kizárni, de mindez a már megszerzett szakképzettségtől, érdeklődési körtől, kompetenciáktól függ, továbbá attól, hogy az érintettek képesek-e állni a tanulás költségeit.
 
  Az SZTMSZ elnöke szerint a családi tulajdonban lévő kisvállalkozásoknál sok tulajdonos családtag fog beállni vasárnap dolgozni, ami esetükben alááshatja a munka és a magánélet egyensúlyát. A szakértő azt is hozzátette: eddig a munkavállalók választhattak, vállalnak-e hétvégén munkát vagy sem egyéb időbeosztási előnyök − például a hét közben végzett tanulmányok − miatt, most azonban beszűkülnek a munkaszervezési lehetőségek.
 
  A hr-szakember határozottan cáfolta a szakértői félelmet, amely szerint a vasárnapi zárva tartás egyes területeken a fekete foglalkoztatást erősítené. Ugyanakkor úgy véli, a hét utolsó napján is üzemeltethető üzletek, szolgáltatók árbevétele biztosan csökkenni fog, miután a vasárnapi vásárlást a vevők többnyire más szórakozási lehetőséggel kötötték össze. A drasztikus változásokkal kapcsolatban az SZTMSZ-elnök azt mondta, a bevezetés előtt több időt vagy fokozatosságot kellett volna biztosítani az érintett cégeknek   a felkészülésre. A munkájukat elvesztő emberek is könnyebben találnának újra munkát, ha az elbocsátások több lépcsőben történnének.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megoszlanak a vélemények az elbocsátási hullámról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector