Startlaphoz Csatlakozz!

A norvég állami nyugdíjalap 7,6 százalékos hozamot ért el

Van ahol nem kell aggódni a nyugdíj miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 15. vasárnap, 09:32

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja tavaly 7,6 százalékos hozamot ért el, vagyona majdnem duplájára emelkedett három év alatt – közölte az alapot irányító norvég központi bank pénteken.

   A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) tavalyi teljesítménye 0,8 százalékponttal maradt el a kitűzött céltól, mivel a kötvényhozamok esése, a gyenge gazdasági növekedés és az Európa egyes részein fokozódó geopolitikai feszültségek csökkentették a hozamokat.
 
Mindenki milliomos
 
 Az SPU vagyona 2014 végén 6431 milliárd koronát (745,1 milliárd eurót/860 milliárd dollárt) tett ki, ami papírforma szerint azt jelenti, hogy Norvégia 5,2 millió lakosának mindegyike milliomosnak mondhatja magát. Három évvel korábban, 2011 végén a vagyon értéke még 3312 milliárd korona volt.
 
  Tavaly a vagyon értéke 544 milliárd koronával nőtt a befektetéseknek köszönhetően. Az ingatlanok 10,4, a részvények 7,9, a kötvények pedig 6,9 százalékos hozamot termeltek. A vagyonon belül a részvények aránya a tavalyi év végén 61,3 százalék, a kötvényeké 36,5 százalék, az ingatlanoké pedig 2,2 százalék volt.
 
Rosszul jött az olajár-csökkenés
 
  Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A norvég nyugdíjalap már közel 9200 vállalatba fektetett be, a világ vállalati részvényeinek 1,3 százalékát, az európaiaknak pedig 2,4 százalékát birtokolja.
 
   Az alacsony olajárak miatt azonban jelentősen csökken az alapba áramló friss tőke, így a vagyongyarapodás mértéke is lassul. Az előrejelzések szerint a vagyon értéke az évtized végére éri el az ezermilliárd dollárt. A norvég nyugdíjalap befektetéseinek 1996 óta számított reálhozama 3,8 százalék, majdnem elérte a kormány hosszú távú céljának tekintett 4 százalékos reálhozamot.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van ahol nem kell aggódni a nyugdíj miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector