Startlaphoz Csatlakozz!

A kisebb boltok dolgozói csak 50 százalékos pótlékkal számolhatnának

Az Ab-hoz fordulnak a vasárnapi bérpótlék miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 15. vasárnap, 11:55

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakmai szervezetek, amennyiben a vasárnapi bérpótlékot a törvényalkotási bizottság javaslatának megfelelően szabályozza a parlament – nyilatkozta a Hír TV-nek a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

  60 hektár, a Margit hídtól a Szabadság hídig. Budapesten ez a terület tartozik a Világörökséghez. Ilyen Budán például a Várnegyed és a Gellért hegy, vagy Pesten az Andrássy út. Ezen a területen eredetileg nem rendelt volna el vasárnapi zárvatartást a kormány – a héten azonban úgy döntöttek, mégsem lesz kivétel, a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek itt is be kell zárniuk.
 
  „Számunkra egy a fontos, hogy függetlenül attól, hogy valaki egyetért-e vagy nem a vasárnapi boltbezárással, hogy versenyoldalról egyértelmű legyen a helyzet, ne legyenek kivételek. Ugyanakkor látunk piaci feszültségeket, hiszen például az olyan önfoglalkoztató nonstop kis üzeletek, ahol csak a tulajdonos vagy a segítő családtag állhat a pult mögött, azok egy része nem biztos, hogy éjszaka a jövőben nyitva tud tartani” – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
 
   Bár a törvény március 15-én hatályba lép, számos kérdés még nyitott. Hiányzik a jogszabályt pontosító végrehajtási rendelet, a törvénymódosításokról pedig várhatóan csak a jövő héten dönt a parlament.
A törvényalkotási bizottság közben a vasárnapi bérpótlék szabályait is átírná. Eszerint csak azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak járna 100 százalékos juttatás, akik olyan boltokban dolgoznak, melyek csak adventkor és még egy vasárnap tarthatnak nyitva. A kisebb - minden vasárnap nyitva tartó boltok dolgozói viszont csak 50 százalékos pótlékkal számolhatnának.
 
  Dávid Ferenc úgy látja, káoszhoz és bérfeszültséghez vezethet, hogy az ugyanabban az ágazatban dolgozókat különböző bérpótlék illeti meg. A kormánypárti javaslat szerint ugyanis csak azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak járna 100 százalékos vasárnapi bérpótlék, akik olyan boltokban dolgoznak, melyek csak adventkor és még egy vasárnap tarthatnak nyitva. A kisebb – minden vasárnap nyitva tartó – boltok dolgozói viszont csak 50 százalékos pótlékkal számolhatnának.
 
   – Nonszensz, azonkívül ugyanarra a tevékenységre, ugyanarra a teljesítményre akár egy vállalkozáson belül is, hogyan tehetek különbséget a dolgozók között a vasárnapi munkavégzés alapján, hogy az egyiknek csak ötven százalékot adok, a másiknak százat? Ezt sem tudták megoldani. Hozzáteszem, ha a szabályozás így megy keresztül, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a többi ágazati szakszervezet abban a pillanatban támadja meg az alaptörvényben – mondta Dávid Ferenc.
 
  A VOSZ és a Liga Szakszervezet közben továbbra is kitart a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kezdeményezése mellett. A választási bizottság elutasításai után most már a Kúria döntésére várnak. Az Ipsos friss felmérése közben azt mutatja, a lakosság több mint kétharmada ellenzi a kötelező vasárnapi zárva tartást. A megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy nem, vagy inkább nem ért egyet a március 15-étől életbe lépő törvénnyel.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Ab-hoz fordulnak a vasárnapi bérpótlék miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector