Startlaphoz Csatlakozz!

A munkahelyi egészség prioritása

A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 16. hétfő, 11:09

Az Európai Unióban évente körülbelül 1,2 millió ember hal meg rákban. Ezen belül 65 000 és 100 000 közé tehető azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek közvetlen okozójának a munkakörülmények tudhatók be. Más rákos megbetegedések mögött a környezeti ártalmak állnak, amelyek az esetek többségében maguk is a vállalatok gazdasági tevékenységeihez köthetők. Az Európai Szakszervezeti Intézet „A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése” címmel jelentetett meg kiadványt a nyilvános viták előmozdítása céljából. A dokumentum magyar fordítása az MSZOSZ weboldalán olvasható.

   A munkahelyi és környezeti ártalmak szinergiahatással bírnak, és az egészségre nézve együttesen jelenős szociális egyenlőtlenségek meghatározói. A munkakörülményeknek betudható halálesetek között messze a munkavégzéshez köthető rákos megbetegedések vezetnek. Ezek nem baleset folytán következnek be. Elkerülhetőek lehetnének. Az esetek többségében nem a termelési folyamat működési zavarából erednek, és nem szakítják meg annak normál folyamatát. Az okok a munkavégzés során használt anyagok és eljárások technikai jellegű kiválasztásában, a munkaszervezésben és az óvintézkedések elégtelenségében keresendők. Ezeknél a rákos megbetegedéseknél a szociális viszonyok nyoma jelenik meg az emberi testek biológiai valóságában. Elmélyítik az egészséggel kapcsolatos szociális egyenlőtlenségeket. Az esetek döntő többségében a fizikai dolgozókat érintik.

   A munkahelyi rákos megbetegedések megelőzésének fő akadályát az jelenti, hogy maguk a munkavállalók nem kontrollálják kellő mértékben a munkakörülményeket. A tudományos ismeretek jelenlegi szintje és az alternatív technikák létezése jóval hatékonyabb prevenciót tenne lehetővé, és sok halálesetet elkerülhetővé válna. Jelen kiadványunkban az a törekvés vezet bennünket, hogy bemutassuk a munkahelyi rákos megbetegedések elleni harc legfőbb tétjeit. Nem kívánunk kimerítő elemzést nyújtani a problémák összességéről. Kiadványunk középpontjában a vegyi anyagok állnak.

   A munkavégzéshez kötődő rákos megbetegedések elleni harc mozgatóereje a szakszervezeti fellépés. Ez azonban nem könnyű, mert komoly érdekekbe ütközik. A vegyipar jelentős mennyiségben értékesít rákkeltő anyagokat. Ezek számos termékben megtalálhatóak. A vállalatokra nem nehezedik semmiféle gazdasági nyomás, amely a megelőzést segítené:a rákos megbetegedések nemegyszer csak sok-sok évvel az expozíció után jelentkeznek. Egyedül társadalmi nyomás nehezedik rájuk a szakszervezeti akciók révén, illetve hatósági nyomás például a jogszabályozáson keresztül, anyagok vagy gyártási eljárások tiltásával vagy az expozíciós szint minimalizásával. A munkafelügyelőségek fellépése ugyancsak döntő hatású a jogszabályok betartása szempontjából.

   Az Európai Szakszervezeti Intézet abból a megfontolásból jelentette meg a most már magyarul is olvasható kiadványt, hogy előmozdítsák a nyilvános vitákat, és eszközöket szolgáltassanak az elemzéshez és a közbelépéshez, ezzel segítsünk a dolgozóknak és a munkavállalói szervezeteknek a munkavégzéshez kapcsolódó rákos megbetegedések jelentette csapás visszaszorításában.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector