Startlaphoz Csatlakozz!

Minden részletre figyelni kell

Mi minősül szolgálati időnek?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 16. hétfő, 13:31

A felperes vitatta, hogy a doktoranduszi időszakot nem a tb-szervek nem vették figyelembe szolgálati időként. A keresetét elutasító munkaügyi bíróságot a Kúria új eljárásra kötelezte – olvasható az adozona.hu oldalán.

  Az alperes a felperes részére 1990. április 10. és 2010. december 31. közötti időtartamra 17 év 221 nap szolgálati időt ismert el, mely határozatot a másodfokú hatóság megváltoztatott és szolgálati időként elismerte a 2011. január 1. és 2011. augusztus 23. közötti időtartamot. A társadalombiztosítási szervek határozataikban megállapították, hogy a felperes 1996. szeptember 1–1999. augusztus 31. között nappali tagozatos hallgatóként eltöltött ideje szolgálati időként nem ismerhető el, mivel a doktorandusz ideje alatt nem állt munkaviszonyban és a Magyar Tudományos Akadémia állományában sem szerepelt, így a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 37. § (1) bekezdése és a Tny. végrehajtásáról szóló 168/1997.(X.6.) kormányrendelet (a továbbiakban: Tny.vhr.) 29. § (1) bekezdésére tekintettel nyugdíjjárulék fizetés hiányában sem biztosítási kötelezettség, sem társadalombiztosítási jogszerzés nem következett be.

   A munkaügyi bíróság ítéletével a felperes kereseti kérelmét elutasította. A bíróság érvelése szerint a biztosításban töltött idő alapja egy jogviszony, amelyből járulékköteles jövedelem származik. Szolgálati időként csak azok az időszakok ismerhetők el, amelyek után a nyugdíjjárulék fizetés megtörtént. A felperes doktoranduszi idejére munkaviszonyt nem létesített, a Magyar Tudományos Akadémia állományában nem szerepelt, nyugdíjjárulék levonására nem került sor, ezért az alperes határozatai jogszerűek.

   A jogerős ítélet ellen a felperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, annak megváltoztatását és a keresetének való helyt adást kérve. Az alperes felülvizsgálati ellenkérelmében a jogerős ítélet hatályban tartását kérte, kiemelve, hogy az ösztöndíjas jogviszony önmagában nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, és a felperes, a Tny.vhr. 29. § (1) bekezdésében írt feltételt, mely szerint doktoranduszként biztosításban töltött ideje olyan jogviszony lenne, amely biztosítási kötelezettséggel jár, nem tudta bizonyítani. A felperes kereseti kérelme az 1996. szeptember 1–1999. augusztus 31-éig terjedő doktorandusz idejének szolgálati időként való elismerésére irányult.

  A Kúria kiemeli, hogy a jogvita elbírálásához meg kell különböztetni a doktoranduszi és a doktorjelölti jogviszonyt. A doktoranduszoknak hallgatói jogviszonyuk, míg a doktorjelölteknek doktorjelölti jogviszonyuk van. A peres eljárás során keveredett a doktorandusz és a doktorjelölt meghatározás. A bíróság ítélete az ösztöndíjas doktorjelöltekre vonatkozó jogi szabályozást rögzíti, annak ellenére, hogy a felperes doktorandusz ideje elismerését kérte.

  A doktorandusz idő szolgálati időként való elismerésére nem az ösztöndíjas doktorjelöltként biztosításban töltött idő szolgálati időként való elismerésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A Tny. 37. § (1) bekezdése értelmében a Tbj.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31-ét követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve a 38. § (2) bekezdés a)-b) pontjában említett személyek esetében megfizették. A Tny. 37. § (4) bekezdése szerint a biztosítással járó jogviszony 1998. január 1. napját megelőző időtartamát az 1997. december 31-én hatályos szabályok alapján kell szolgálati időként figyelembe venni.

   A törvény ezen rendelkezésének célja az, hogy az 1997. december 31-ig, kvázi szerzett jogok ne vesszenek el a Tny. hatályba lépése, azaz 1998. január 1. után.

  A fentiekre figyelemmel a Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a munkaügyi bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi minősül szolgálati időnek? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector