Startlaphoz Csatlakozz!

InfoTandem

A fizikaiak foglalkozásúak felét keresték a szellemieknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 18. szerda, 17:07

A szellemi foglalkozásúak átlagosan kétszer annyi bruttó fizetésért dolgoztak 2014-ben, mint a fizikaiak. A különbség a versenyszférában valamivel nagyobb, mint a költségvetési szektorban. Az InfoTandem heti infografikája a munkajog.hu oldalán.
 
   Együttesen 3 százalékkal emelkedett tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a nemzetgazdaságban. A minimum 5 fős cégeket, a költségvetési intézményeket és a nonprofit szervezetek egy részét felölelő foglalkoztatóknál a fizikai munkakörben dolgozók átlagosan 162 ezer forinttal, míg a szellemiek ennek a duplájával, 322 ezerrel kalkulálhattak egy hónapban. Az olló 2014-ben valamelyest tovább nyílt, hiszen előbbieknél 1,8 százalékos, míg utóbbiaknál 4,7 százalékos emelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.
 
   A teljes vizsgált körön belül a vállalkozások 252,7 ezer forintos – 4,3 százalékos emelkedést tükröző – átlaga 20,5 százalékkal múlta felül költségvetési intézményekét, ahol csupán 1,2 százalékkal kúsztak feljebb a bérek. A két nagy szféra között a szellemi foglalkozásúak tekintetében csupán 15 százalékos a versenyszektor előnye, a fizikaiaknál ugyanakkor a 40 százalékot is meghaladja. Utóbbi részben annak is a következménye, hogy míg a cégeknél 4 százalékkal nőtt, a költségvetési körben hasonló mértékben apadt a fizikai dolgozók bruttója.
 
   Ágazati bontásban vizsgálódva, szellemi dolgozóként legtöbbet az energetikai szegmensben (villamosenergia-, gáz- és gőzellátás) lehetett keresni: 520,8 ezer forintot. A második helyezett pénzügyi, biztosítási tevékenység esetében 488,7 ezer volt a havi átlag, míg a skála másik végén a szociális ellátásban dolgozók találhatók, 155,3 ezer forinttal.
 
  Az energetika a fizikaiak szempontjából is kimagaslik a mezőnyből, 320,9 ezres átlaggal, ám itt a következő ágazat a bányászat és kőfektés, 222,8 ezer forinttal (a pénzügyesek pedig a bronzérmes helyre szorulnak, 229,6 ezerrel). A sor végén, messze leszakadva, szintén a szociális ellátásban tevékenykedők árválkodnak, 83,1 ezres bruttóval, de jóval átlag alatt vihetnek haza az erdőgazdálkodás (95,6), az oktatás (124,1), valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (126,6) fizikai alkalmazottai is.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fizikaiak foglalkozásúak felét keresték a szellemieknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector