Startlaphoz Csatlakozz!

Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ:

Óriási különbségek a nyugdíjaknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 19. csütörtök, 13:34

Hatalmas a különbség az átlagnyugdíjak között az ország különböző részein. Míg a fővárosban az öregségi nyugdíj átlagos összege meghaladja a 128 ezer forintot, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az öszszeg még a 95 ezer forintot sem éri el – derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunknak küldött összeállításából, melyet a Magyar Nemzet ismertetett. Budapesten az átlagos beszámított szolgálati idő 36 év, Szabolcsban csupán 30. Míg a fővárosban ezer lakosra 223 öregségi nyugdíjas jut, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csupán 156.

   A fővárosban a legmagasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, Budapesten egy fő 128 535 forintot kap – derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunk megkeresésére küldött adatsorából. Az összeállítás szerint ezenkívül Pest (111 214 forint), Fejér (110 967 forint) és Komárom-Esztergom megyében (110 058) haladja meg az öregségi nyugdíj átlagos összege a 110 ezer forintot. Több olyan megye is van azonban, ahol a nyugdíjbiztosító ennél lényegesen kisebb összeget folyósít havonta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az öregségi nyugdíj átlagos összege mindössze 94 707 forint, de Békés (95 774) és Bács-Kiskun megyében (95 811) is alig valamivel jobb a helyzet. Somogy megyében az átlagos öregségi nyugdíj 98 662 forint, amit a helyi nyugdíjasok nagyon kevesellnek. A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége ezért február végi elnökségi ülésén levelet fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Ebben nehezményezték, hogy a megyében élő idősek az országos átlagnál csaknem tízezer forinttal, a budapestinél pedig csaknem harmincezerrel kapnak kevesebb nyugdíjat havonta. Jelezték azt is, hogy Somogyban különösen sok az olyan özvegyasszony, akinek a nyugdíja 60 és 90 ezer forint között mozog.
 
   – Számukra az idei 1,8 százalékos nyugdíjemelés további leszakadást, életszínvonal-csökkenést, életminőség-romlást jelent – tették hozzá. Az érdekvédelmi szervezet azt kezdeményezte, készüljön vizsgálat arról, hogy megyénként és országosan mekkora az átlagos nyugdíjjal rendelkezők száma, valamint hányan kapnak az átlag alatti, illetve feletti járandóságot. – Javasoljuk továbbá, hogy ez az adatsor képezze a nyugdíjak reálértékének megőrzésére irányuló emelés alapját, ugyanis ez kizárólag differenciált nyugdíjemeléssel oldható meg – mutattak rá.
 
   Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Központ lapunknak küldött válaszából kiderül az is, hogy ahogy az öregségi nyugdíj átlagos összege, úgy az átlagos beszámított szolgálati idő is a fővárosban a legmagasabb: 36 év. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas és Veszprém megyében átlagosan egy esztendővel kevesebbet dolgoztak az érintettek a juttatásért. Ebből a szempontból is a sor végén van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol az átlagos beszámított szolgálati idő csupán 30 év, míg Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyében 32 év.
 
   Ezer lakosra vetítve a fővárosban él a legtöbb, 223 nyugdíjas, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb az érintettek aránya, 1000 emberből csupán 156-an részesülnek öregségi nyugellátásban. Szintén meglehetősen alacsony az öregségi nyugdíjban részesülők száma Hajdú-Bihar megyében, ahol ezer lakosra vetítve 176 nyugdíjas jut.

Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Óriási különbségek a nyugdíjaknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector