Startlaphoz Csatlakozz!

A törvény „borítékolhatóan” munkaerő-felesleg kialakulásához vezet

Vasárnapi zárva tartás: A webshopok nem tartoznak a törvény hatálya alá

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 20. péntek, 09:23

A webshopokról nem állapítható meg egyértelműen, hogy üzletnek minősülnek-e, így a PwC jogászainak álláspontja szerint nem tartoznak a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá, amely az üzletek zárva tartását szabályozza – hangzott el a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédjeinek sajtóbeszélgetésén.

  Firniksz Judit, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje szerint alapvető ellentmondások feszítik jogi szempontból a törvényt, jelenlegi állapotában számos olyan kérdés merült fel, amelyek a törvény betartását ellenőrző fogyasztóvédelmi hatóság értelmezésére vannak bízva.
 
  A törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, a vasárnapi nyitva tartás tilalma pedig az üzletekre, tehát közvetetten vonatkozik a kiskereskedelmi tevékenységre. Sok kiskereskedelmi tevékenységet azonban nem üzletben végeznek, példaként említve, hogy lehet értékesíteni közterületen, a bevásárlóközpontok nem üzletnek minősülő területein, és lehet szó csomagküldésről, házhoz menő, vagy webshopon keresztüli értékesítésről.
 
 A 200 négyzetméter alatti, családi üzletekre vonatkozó kivétel esetén is számos írásbeli bizonyítékot kell bemutatni az esetleges ellenőrzés során - hívta fel a figyelmet Firniksz.
 
  Mivel a törvény szerint csak a tulajdonos vagy segítő családtagja - közeli hozzátartozója - láthat el személyesen tevékenységet, teljes bizonyító erejű magánokirattal kell nyilatkozni erről a tényről. Kétség esetén ráadásul a hatóság kérhet közjegyzői pecséttel ellátott közokiratot is.
 
  A vizsgálatkor be kell mutatni a társaság alapító okiratát, a házassági anyakönyvi kivonatot és az üzlet működési engedélyét is. Csak olyan kft jöhet szóba, amelynek természetes személy a tulajdonosa, hiszen jogi személy nem tud kiszolgálni - tette hozzá Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje. Ezen kívül a bolt üzemeltetéséhez megfelelő képesítés, kereskedelmi végzettség igazolása is szükséges az egész családnak.
 
  A törvény „borítékolhatóan” munkaerő-felesleg kialakulásához vezet. Mivel a kereskedelemben a fluktuáció viszonylag magas, akár az évi 20-30 százalékot is eléri, viszonylag gyorsan leépíthető a létszám, ha az elmenők helyébe nem vesznek fel új munkavállalót. A munkáltató szempontjából a legegyszerűbb „megszabadulni” a kölcsönzött munkaerőtől és a diákmunkásoktól.
 
  A vasárnapi munkavégzés az 50 százalékos bérpótlék miatt eddig preferált munkavégzésnek minősült. Mivel a hétköznap este 6 óra után végzett munkáért 30 százalékos bérpótlék jár, még ha hetente többször is sor kerül esti munkavégzésre, a jövedelem kisebb mértékben akkor is csökken - vélekedett Szűcs.
 
  Illés István, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje arról beszélt, hogy a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály közvetetten az ingatlanpiacra, azon belül a kiskereskedelmi üzletek bérletének piacára is hatással van. A bérleti szerződésen keresztül ugyanis a bérbeadó és bérbevevő tartós jogviszonyban van a legtöbb esetben, ahol a felek közötti egyensúly jelentősen függ a jogszabályi környezettől. A bérlő a nyitvatartási szabályok változása miatt a szerződéskötési állapothoz képest kedvezőtlenebb helyzetbe kerül az árbevétel csökkenése miatt.
 
  A megoldás egy kivételes jogvédelmi eszköz, a bírói szerződésmódosítás lehet, amire akkor kerülhet sor, ha a körülményváltozás a szerződéskötést követően következik be és sérti valamelyik fél - jelen esetben a bérlő - lényeges és jogos érdekét. Ezen kívül a 2014-től érvényes újabb szabályozás szerint szükséges egyebek mellett az is, hogy a körülményváltozás haladja meg a bérlő rendes üzleti kockázatát - tette hozzá. A bíróság mérlegelésén múlik, hogy mennyiben terheli át a bérbeadóra a kötelező zárva tartás miatti bevételkiesést - jegyezte meg a szakember.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: A webshopok nem tartoznak a törvény hatálya alá.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector