Startlaphoz Csatlakozz!

Kereslethiány, bizonytalan gazdálkodási környezet késedelmes fizetések

Kevés a munka az építőiparban: elbocsátás is jöhet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 09:52

Az építőipari bizalmi index értéke márciusban lényegében változatlan az előző hónaphoz képest - derül ki a GKI legújabb felméréséből. A fejlődést korlátozó három legfontosabb tényező a kereslethiány, a bizonytalan gazdálkodási környezet és a vevők fizetési késedelmei.

   Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése márciusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - romlott az előző hónaphoz képest. (Hasonlóan kedvezőtlen értékelést utoljára 2013 októberében mértek.) A nyers adatok is negatív irányú változást tükröznek: márciusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 15, illetve 32 százalék, míg februárban ugyanez a két arány 18 és 25 százalék volt.  A romlás mindkét építmény-főcsoport esetében tetten érhető, ugyanakkor a közepes méretű cégek továbbra is elégedettebbek, mint a kisebbek.
 
  Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelés megítélése a jelenleginél némileg kedvezőbb volt: 2014 márciusában 15 százalék számolt be növekvő termelési tevékenységről, míg csökkenésről 28 százalékuk tudósított.
 
  A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - márciusban alig változott az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is lényegében változatlan helyzetet jeleznek: márciusban a válaszadó vállalkozások 8 százaléka számolt be magas, míg 37 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány februárban 12 és 40, egy évvel ezelőtt 15 és 39 százalék volt. A magas- és mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzetértékelései között immár nincs különbség. A nagy és a közepes méretű vállalatok viszont továbbra is elégedettebbek a rendelésállományukkal, mint a kisvállalkozások.
 
  A foglalkoztatási várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - márciusban nem változtak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is csak hibahatáron belüli elmozdulásra utalnak. Márciusban a cégek 14 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 16 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Februárban ugyanez a két arány 15 és 18, egy évvel ezelőtt 17 és 19 százalék volt.
 
Stabil árakra számíthatunk
 
  Márciusban az áremelést és az árcsökkentést előre vetítő cégek aránya megegyezett. A válaszadó vállalatok döntő többsége (78 százaléka) most is stabil árakra számít.
 
Még mindig a kereslethiány a legfőbb korlátozó tényező
 
  Az építőipar fejlődését korlátozó három legfontosabb tényező a kereslethiány, a bizonytalan gazdálkodási környezet és a vevők fizetési késedelmei. Mindazonáltal ezek említési gyakorisága a korábbi évekénél jóval kisebb. Idén márciusban a kedvezőtlen időjárás az elmúlt éveknél jobban zavarta a termelőket.
 
  Az építőipari termelők a magyar gazdaság rövid távú kilátásait  - hasonlóan az előző hónaphoz - némileg pozitívabban látják a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is enyhe javulást jeleznek. Márciusban a válaszadóknak egyaránt 19-19 százaléka számított javulásra és romlásra, februárban ugyanez a két arány rendre 16 és 19 százalék volt.
 
  A felmérésben a GKI Gazdaságkutató Zrt. 193 építőipari vállalkozás válaszait dolgozta fel, a válaszadók 88 százaléka 51 főnél kevesebb, 10 százalékuk 51 - 250 főt foglalkoztat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevés a munka az építőiparban: elbocsátás is jöhet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector