Startlaphoz Csatlakozz!

A taxisok kompenzációt kérnének

Az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál, taxisoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 17:50

Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál – árulta el az adózásért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Pankucsi Zoltán szerint már az idén legalább 20 milliárdos többletbevétele keletkezhet ebből a büdzsének. A pénztárgépesek készülnek az újabb üzletre, a taxisok kompenzációt kérnének.

  „Terveink szerint a szépségiparban és a taxisoknál is szeretnénk megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánunk állni az erről szóló javaslattal. Konzervatív becslések szerint is már ebben az évben 20 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek ettől a lépéstől.” – mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.
 
  A szakmában már régóta beszélik, hogy az online kasszák kötelező kiterjesztése várható az idén – korábban volt szó márciusi módosításról és júliusi bevezetésről is. Valószínű, hogy a helyettes államtitkár is erre utalt. A szaktárca elégedett ugyanis az online kasszák teljesítményével, Pankucsi Zoltán szerint a tavalyi 226 milliárd forintos áfa-bevételi többlet, és a társasági adó 10 százalékos terven felüli növekedése is ennek köszönhető.
 
   A kérdés ma már csak az, mikorra sikerül kifejleszteni azokat a speciális szoftvereket, amelyekre a taxisoknak és a fodrászoknak, kozmetikusoknak szükségük volna. A taxisoknál a helyzet egyértelmű: olyan gépeket kell létrehozni, amelyek a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat. Ennél bonyolultabb a feladat a szépségiparban: itt esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. A korábbi tervek szerint a kormányzatnak jogszabály módosítással kellene megteremteni annak lehetőségét, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is tudjon használni. A fodrászatokban, kozmetikákban ugyanis jellemző a székbérlés: egy helyen több vállalkozó van, vagyis logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni a legalább százezer forintba kerülő új gépet. A jogszabály-módosítás mellett persze szükség van arra is, hogy az annak megfelelő gépeket is kifejlesszék, vagyis legyen olyan elfogadott, jóváhagyott rendszer, amelyben több vállalkozó számlázását elkülönülten lehet kezelni.
 
  A pénztárgép-gyártók már hónapok óta készülnek a lehetőségre: további 50 ezer gép értékesítésével lehet számolni, ha minden taxiban, kozmetikában és fodrászatban szükség lesz egy új kasszára. Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője korábban lapunknak azt mondta: a gyártóknál rendelkezésre áll a kapacitás. A szakember ugyanakkor reménykedett abban, hogy lesz megfelelő felkészülési idő az új gépek kifejlesztésére és engedélyezésére is. Így ugyanis a bevezetéssel kapcsolatos korábbi problémákat el lehet majd kerülni.
 
   Más kérdés, hogy a terv a szépségiparban és a taxisoknál sem aratott osztatlan sikert már korábban sem. Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke február elején úgy vélte: az intézkedés révén a kis vendégkörrel rendelkező, vidéki szakemberek nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a bevételeik nem fedezik majd az újabb jelentős kiadást. Szerinte a felmerülő költségek (az új gép kifizetése mellett a kommunikáció havi költségét is állni kell) több szakmabelit inkább a szürke- és a feketegazdaság felé terelnek majd.
 
   Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta: a minisztérium eddig őket nem kereste meg az online pénztárgépek kiterjesztésével kapcsolatban, holott az érdekképviseletek és a kamara is sürgette már az egyeztetést az ügyben. Sokkal bonyolultabb a számlázás a taxik esetében, hiszen nem egy olyan gépre van csupán szükség, amely összead egyes tételeket, hanem különböző paraméterek (megtett út, eltelt idő) alapján kell számlázni. Szeretnénk elkerülni, hogy a bevezetés problémákat okozzon – mondta Metál Zoltán, aki szerint arról is egyeztetni kellene, milyen támogatást nyújt az állam az új egységek megvásárlásához és/vagy üzemeltetéséhez. Hangsúlyozta: az adóhatóság már most is lekérheti az utazások adatait a taxaméterekből, így a személyszállítóknál aligha okozna további jelentős fehéredést, ha mindezt online tehetnék meg.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál, taxisoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector