Startlaphoz Csatlakozz!

Nyertek a nagyatádi kórház dolgozói a munkáltatójukkal szemben

Nem tartható vissza a jubileumi jutalom

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 24. kedd, 13:03

Első fokon nyertek a nagyatádi kórház dolgozói a munkáltatójukkal szemben abban a perben, amit a jubileumi jutalmuk ügyében indítottak – értesült a Magyar Nemzet. A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ítélet után vizsgálatot kért a kórház főigazgatója ellen.

  Több pénz illeti meg a nagyatádi kórház dolgozóit, mint amit korábban a munkáltatójuk nekik átutalt – így összegezhető a kaposvári törvényszék elsőfokú ítélete, amelyben a kórház két dolgozóját a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezet jogsegélyszolgálata képviselte.
 
  Az egészségügyben dolgozók jubileumi jutalmának kérdése több évre nyúlik vissza. A területen lezajlott privatizációk során a dolgozók elvesztették a közalkalmazotti státusukat, ezért már nem voltak jogosultak a jubileumi jutalomra, mivel ezt a munka törvénykönyve nem biztosítja. 2010 után a privatizált intézményeket azonban ismét állami fenntartásba vették, ezzel sok dolgozó igényt tarthatott a jubileumi jutalomra. A munkáltatók egy része azonban pénzhiányra hivatkozva nem fizette ki ezt az összeget a dolgozóinak. A szakszervezet jogsegélyszolgálata pert indított a nem fizető kórházak ellen, amelyeket meg is nyert. Miután a szakszervezet erről tájékoztatta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt, a politikus jelezte: intézkedik a kifizetések ügyében, hogy az intézmények megkapják az ehhez szükséges forrásokat. Decemberben az intézmények megkapták a pénzt, amit átutaltak a dolgozóiknak, a nagyatádi kórházban viszont ez nem történt meg.
 
  Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke lapunknak kifejtette: a nagyatádi főigazgató visszatartotta a dolgozók 2013-as bérkiegészítését és a jubileumi jutalmukat egy ideig. A dolgozók ismét pert indítottak, azonban kilencven százalékuk a főigazgató felszólítására visszalépett a pertől, hogy megkapják a korábban megállapított jutalmukat. A szakszervezeti vezető szerint a kórház főigazgatója ekkor arra hivatkozott, hogy a jutalmat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet számította ki, ezzel szemben az intézmények feladata volt a kifizetési összeállítás elkészítése. A mostani ítéletben a bíróság magasabb összeget ítélt meg, mint amit korábban meghatározott a főigazgató.
 
   „Nagyon lényeges üzenet, hogy egy államtitkár – aki abszolút korrekt és segítőkész az ágazati munkavállalókkal – intézkedéseit hogyan tudja helyben elrontani egy főigazgató” – hangsúlyozta lapunknak Cser Ágnes. A szakszervezet vezetője szerint, ha visszatartják ezeket a pénzeket, az a kórházi számlán kamatozik. Ezért Ónodi-Szűcs Zoltánnál, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójánál közérdekű bejelentéssel vizsgálatot kért a nagyatádi kórház főigazgatója ellen.
 
Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem tartható vissza a jubileumi jutalom .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector