Startlaphoz Csatlakozz!

  A kevésbé képzett emberek kevésbé képesek belépni a munkaerőpiacra

Helyettes államtitkár: az oktatás a felzárkózás záloga

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 24. kedd, 14:00

Az oktatást nevezte a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózása leginkább jövőbe mutató pillérének egy keddi budapesti fórumon az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

    Langerné Victor Katalin hangsúlyozta: a felzárkózáshoz nem elég a jó oktatás és a jó pedagógus, az óvodától az egyetemi szakkollégiumokig tartó esélyteremtési rendszer sikeréhez a támogató családi hátteret is meg kell teremteni.

    Megjegyezte: a hátrányos helyzetű csoportok szegregációja „nagyon komoly rákfenéje az együttélésnek és az oktatásban való előrejutásnak”. Jelenleg csak próbálkozások vannak azon helyzetek kezelésére, ahol a hátrányos helyzetűek magas aránya miatt „már nincs hova integrálni” őket.

    A helyettes államtitkár megemlítette: nem etnikai alapon közelítik meg az esélyteremtés témáját, hanem próbálnak mindenkin segíteni, aki erre családi, társadalmi háttere miatt rászorul; a cél az, hogy mindannyian bejussanak ezekbe a programokba, és motiválják őket a bennmaradásra, amikor morzsolódni kezd akaraterejük.

    Kállai Ernő korábbi kisebbségi ombudsman, a tanácskozás szervezője, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa arról beszélt: Magyarországon a nem romák körében az 1950-es évek elejére „gyakorlatilag teljessé vált az oktatás”, míg a romáknál egy gyors ugrással az ötvenes-hatvanas évek után, a telepfelszámolásokkal párhuzamosan történt meg mindez.

    Ugyanakkor, jegyezte meg, az iskolába járással nem feltétlenül járt együtt az abban rejlő sikerélmény, s miközben a nyolc osztály elvégzése a továbblépés esélyén túl már semmire nem elég, a roma fiatalok pályája rendszerint épp a középiskolába átlépésnél bicsaklik meg.

    „Az egyre kevésbé képzett emberek egyre kevésbé képesek belépni a rendes munkaerőpiacra” - mondta, hozzátéve, a többségi társadalom asszimilációs elvárásaira sok roma igent mond, de nincs „ajánlat, asszimilációs út” ennek megvalósításához.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Helyettes államtitkár: az oktatás a felzárkózás záloga.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector