Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat:

226 ezer állástalan él a semmiből továbbra is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 25. szerda, 15:15

 A legfrissebb statisztikák szerint hiába az elmúlt hónapok csökkenése, továbbra is minden második állástalan ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munka nélkül töltött időszakot – írja az mfor.hu.
 
   2015 februárjában 226 438 olyan állástalan volt, aki ellátás nélkül élte a mindennapjait - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból. Egy hónap alatt közel 5000 fővel lettek többen, 2014 azonos időszakához képest pedig 17 ezerrel csökkent a számuk. Ennek ellenére jelenleg is még a teljes nyilvántartott álláskeresők 52,6 százalékát teszik ki, és az adatok szerint 2012 áprilisa óta folyamatosan 50 százalék felett mozog ez az arány.
 


  A friss adatok alapján februárban egyébként emelkedett az álláskeresők száma is, közel 17 ezer fővel 430,7 ezerre, ami továbbra is 14 ezer fővel múlja alul az egy évvel korábbi állapotot. A növekedés önmagában egyelőre semmiképpen sem jelenti rossz irányú folyamat kezdetét, hiszen az év ezen szakaszában jellemzően kevesebb a munkalehetőség főleg a mezőgazdaságban és az építőiparban, így az álláskeresők száma növekedésnek indul. Ezt a tavaszi és nyári hónapok ellensúlyozzák.

 
  Most ráadásul - a 2014-es évvel ellentétben - a téli közfoglalkoztatás nem módosítja a számokat, a hagyományos közfoglalkoztatási program pedig az adatok alapján még nem indult el. Februárban ugyanis mindössze 12 671 új, támogatott állás jött létre, ami néhány százzal még kevesebb is a januárinál, és az egy évvel korábbinál is 3000-rel alacsonyabb.
 


  Ezzel párhuzamosan azonban 16 372 új piaci munkahely jött létre támogatás nélkül, a vállalkozások munkaerőigénye alapján. Ez azt is jelenti egyben, hogy 2014 februárja óta ismét többségében a piac járult hozzá nagyobb mértékben a munkahelyteremtéshez. Véleményünk szerint azonban ez a közfoglalkoztatási programok beindulásával meg fog változni.
 


  Az álláskeresőkre visszatérve, a „visszafogott” közmunka hatásaként 12 ezerrel megugrott a szociális segélyből élők száma, 142 ezren voltak a második hónapban, ami még az egy évvel korábbi létszámot is 4000-rel meghaladja. Ők az álláskeresők 32,9 százalékát tették ki. Mellettük megugrott a szakképzetlenek száma is, 226 ezer főre, a tartósan állástalanok száma pedig ennél kisebb mértékben, mindössze 2000 fővel emelkedett 103 ezerre.
 
Leépítenek a cégek?
 
  Azok után, hogy januárban megírtuk, utoljára a válság idején volt ennyire rossz évkezdet az elbocsátásokat tekintve, a február sem törte meg ezt a trendet, hiszen újabb 1563 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos leépítés keretén belül. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint a legnagyobb létszámú bejelentés Veszprém megyéből érkezett, 380 főre vonatkozóan, ezen kívül pedig Pest megyében volt még nagyobb számú, 300 főt meghaladó bejelentés.



Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 226 ezer állástalan él a semmiből továbbra is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector