Startlaphoz Csatlakozz!

Szja-törvény

Hogyan lehet rendelkezni az adó 1+1 %-áról?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 26. csütörtök, 16:52

A személyi jövedelemadóról szóló (Szja) törvény lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát az adóévet követő évben egyes civil szervezetek és egyházak javára felajánlják – olvasható az ado.hu-n.

  Ennek keretében a személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény szabályai szerint ún. rendelkező nyilatkozatot lehet adni a NAV honlapján közzétett
  • a jogszabályi feltételeket előzetesen teljesítő, a felajánlásra jogosult „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015.” listában felsorolt civil szervezetek egyike számára, és
  • technikai számmal rendelkező, az Országgyűlés által elismert bevett egyházak közül egynek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak a javára.
 
   Lényeges, hogy a 2014. évre vonatkozó rendelkező nyilatkozatok alapján a szja 1 százalékára igényt tartó civil szervezeteknek előzetesen, 2014. szeptember 30-áig az adóhatóságnál regisztrációs eljárást kellett kezdeményezniük, és igazolniuk kellett, a kedvezményezett státusz fennállásának feltételeit, mert csak így kerülhettek be a regisztrált civil kedvezményezettek 2015-ös nyilvántartásába. Vagyis érvényes nyilatkozat csak a nyilvántartásban szereplő civil szervezet részére adható.
 
Az 1+1 százalék alapja az az összeg, amely a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap befizetett adójából az adókedvezmények (pl. személyi kedvezmény) érvényesítése, valamint az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási befizetések kiutalása után fennmarad. Az adóhatóság az 1 százalék-kiutalást csak akkor teljesíti, ha annak összege legalább 100 forint. Ez azt jelenti, hogy az, akinek az említett kedvezmények miatt nem marad adója, vagy az a 10 ezer forintot nem éri el, civil szervezetet nem tud támogatni. Ez azonban nem zárja ki teljesen a rendelkezési jogosultságát, mert egyház részére még 0 forintról is érdemes rendelkeznie, ugyanis az egyházak – az 1 százalék mellett – kiegészítő támogatást is kapnak, amelynek mértékét a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a kiutalt összeg nagysága) alapján állapítják meg.
 
  A rendelkező nyilatkozatot 2015. május 20-áig kell benyújtania az adóhatósághoz. Ez a határidő jogvesztő, a május 21-én vagy később beadott nyilatkozatokat a törvény erejénél fogva nem veheti figyelembe az adóhatóság. A késedelem igazolása nem kérelmezhető.
 
  Aki az egyszerűsített bevallást választotta, a 2015. február 16-áig beadott 1453NY jelű nyilatkozat „EGYSZA” elnevezésű lapján is beküldhette a rendelkező nyilatkozatot. Ha ez nem történt meg, illetve egyéb esetekben a következő módokon lehet rendelkezni az 1+1 százalékról:
  • munkáltatói adómegállapítás választása esetén munkáltatónak 2015. május 11-éig, lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban,
  • a 1453-as személyi jövedelemadó bevallás „EGYSZA” elnevezésű lapján a bevallás részeként 2015. május 20-áig,
vagy 2015. május 20-áig a NAV honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapján,
  • kinyomtatva lezárt, a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott postai borítékban, személyesen vagy postán, illetve
  • elektronikus űrlapként, elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül.
 
  Ez többek között azt is jelenti, hogy a rendelkező nyilatkozatot nem kötelező például a munkáltató közreműködésével eljuttatni az adóhatósághoz. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy mindkét kedvezményezett-körből csak egynek a javára lehet rendelkezni, több nyilatkozat beérkezése esetén egyik sem lesz érvényes. Aki csak az egyik körbe tartozó kedvezményezett javára kíván rendelkezni, és nem elektronikus úton nyújtja be a rendelkező nyilatkozatát tartalmazó személyi jövedelemadó bevallását, akkor az „EGYSZA” elnevezésű lapon található másik nyilatkozatra szolgáló részt hagyja üresen, vagy húzza át.
 
  A nyilatkozaton a rendelkező magánszemély adóazonosító jele mellett, a civil körbe tartozó szervezet esetében a kedvezményezett adószámát, a második körbe tartozó egyház és a kiemelt költségvetési előirányzat esetén a technikai számot kell feltüntetni, ez utóbbiak esetén a kedvezményezett neve is feltüntethető.
 
 Nem érvényes a rendelkezés, ha nem tartalmaz adószámot, technikai számot, vagy az téves, illetve olvashatatlan vagy az adót a törvényes határidőig nem rendezi a magánszemély.
 
  A civil szervezet javára szóló nyilatkozatban a magánszemély arról is rendelkezhet, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét a szervezet kérésére az adóhatóság közölheti. Ezt a szándékot az erre vonatkozó kódkockában kell jelölni, és a nyilatkozat felső részén lehet megadni az adatokat. Ez azonban nem kötelező, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. A kedvezményezett a megadott adatokat kizárólag a közhasznú tevékenységével összefüggő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhat fel, és legfeljebb 5 évig kezelheti.
 
  A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról 2015. szeptember 30-át követően a NAV elektronikus úton tájékoztatja az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket. Egyébként pedig a 2015. évben tett rendelkezések alapján, a következő év januártól lehet a NAV honlapján megtekintheti, hogy mely kedvezményezettek részesültek a felajánlott 1+1 százalékos összegekből.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hogyan lehet rendelkezni az adó 1+1 %-áról?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector