Startlaphoz Csatlakozz!

2008 óta nem volt bértáblaemelés

PSZ: folytatódnak a tárgyalások az oktatást segítő dolgozók béren kívüli juttatásairól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 26. csütörtök, 19:20

Folytatódnak a tárgyalások a köznevelési államtitkársággal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) az oktatást-nevelést segítő dolgozók béren kívüli juttatásáról, amelyre ígéretet kaptak a sztrájkmegállapodást korábban aláíró szakszervezetek. Erről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke beszélt csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

    Galló Istvánné kifejtette: 2008 óta bértáblaemelés nem volt, és az idei költségvetés sem tervezett az oktatás-nevelést segítők számára bérfejlesztést. Az intézményekben óriási a feszültség, általában a bérminimumon vagy a garantált bérminimumon foglalkoztatják az érintetteket.     A PSZ elnöke azt mondta: meg tudták győzni az államtitkárt és a Kliket, hogy ezeket a dolgozókat az idén béren felüli juttatásban részesítsék. Erre kaptak ígéretet, de a mértékről és a kifizetés idejéről a tárgyalások tovább folytatódnak - jelezte a szakszervezeti vezető.
 
    Megjegyezte: azt az ajánlatot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kaptak, nem fogadták el, így tovább keresik a fedezetet.
 
     Kitért arra is: a juttatás a Kliknél foglalkoztatottakra vonatkozna, ugyanakkor az önkormányzatok által üzemeltetett intézményeknél is vannak érintettek, és ez vonatkozik az óvodákra is, amelyek önkormányzati fenntartásban vannak. Ezért levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az önkormányzatoknál is történjen béren felüli juttatás – közölte.  
 
   Szólt arról is: szeptember 1-jével hatályba lép az oktató-nevelő munkát segítő, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott, de pedagógus végzettségűekről szóló törvénymódosítás. Példaként említette a iskola-, óvodatitkárokat, könyvtárosokat, gyermek- és ifjúsági felügyelőket, akikre kiterjed az életpálya és akik a pedagógus I. fokozatba lépnek.  
 
   Kitért arra is: nyitott az államtitkárság arra, hogy a köznevelési törvényt és a kapcsolódó kormányrendeleteket áttekintsék. A Kliknél tervezett változtatások közül a kincstári kártyáról azt mondta: úgy látja, az segíteni fogja az intézmények működését.   

  Kiemelte: kérésükre a kormány és a sztrájkbizottság közötti megállapodást kiegészítik. Négy pontot fűznek hozzá a 2013. januári megállapodáshoz - mondta, és kifejtette: mivel csaknem 500 szakképző intézmény a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) kerül, azt szerették volna, hogy legyen érvényes az egyezmény rájuk is, és vonják be a szakképzésért is felelős tárcavezetőt a tárgyalásokba. Azt is elfogadták, hogy a sztrájkbizottsági megállapodást aláíró szakszervezetek is részt vehetnek a jogalkotás folyamatában.   

  Az érdekvédő hozzátette: a Klik és a reprezentatív szakszervezetek közötti kollektív szerződés az ötszáz szakképző intézményre is kiterjed majd.
 
    Rögzítették továbbá: az állami intézményfenntartó központok - a Klik és a szakképző intézmények - költségvetésében biztosítani kell a kollektív szerződésben foglaltak végrehajtásához szükséges pénzügyi fedezetet.  

   Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke szerint érezhető volt az államtitkárság nyitottsága a problémák megoldására. Bízik abban, hogy a jövőben további előrelépések várhatók a pótlékok és a minőségi munka elismerése terén is.
 
    Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke kiemelte: jó döntést hoztak a megállapodás aláírásával, ez lehetőséget kínál arra, hogy tárgyalóasztal mellett vitassák meg a beavatkozást igénylő folyamatokat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PSZ: folytatódnak a tárgyalások az oktatást segítő dolgozók béren kívüli juttatásairól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector